Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Ouder van een tweeling

Een tweeling krijgen is heel bijzonder en vooral erg leuk. Maar voor jou als ouder is het de eerste jaren ook flink aanpoten. Twee kinderen in dezelfde leeftijd is hectisch en vergt een strakke planning. Wat moet je weten als ouder van een tweeling? Hoe houd je je gezin reilend en zeilend?

Als ouder van een tweeling ben je dubbel zo druk. Twee kindreren die in bad moeten en die midden in de nacht huilen omdat ze honger hebben. Alles wat je kunt bedenken komt in meervoud. Ook het opvoeden gaat anders dan in een ‘normaal’ gezin. Er lopen namelijk meerdere kinderen met dezelfde sprongetjes en groeistuipjes rond.

Druk, druk, druk

Je zult samen een goed ritme moeten ontwikkelen waarmee jullie gezin uit de voeten kan. Vaak kun je in de eerste maanden wel wat extra hulp gebruiken. Als je moeder, zus of vriendin aanbiedt om te helpen, moet je die kans met beide handen aangrijpen.

Tijd voor jezelf

Vergeet naast al die drukte vooral jezelf en je partner niet. Ook al heb je alle hulp van de wereld, je leven bestaat de eerste maanden vooral uit luiers, flesjes, badjes en huilbuien. Houd daarom voldoende ruimte voor jou en je partner om even iets anders te doen. Je hoeft niet meteen samen een hele avond op stap. Een uurtje wandelen samen of alleen geeft al weer even wat ruimte in je hoofd. Zorg er voor dat je lekker in je vel zit, zodat je gezin je niet boven je hoofd groeit. Regel toch af en toe oppas om er samen even op uit te gaan of om gewoon lekker uitgebreid in bad te gaan.

Samen spelen

Het grote voordeel van een tweeling is dat ze samen kunnen spelen als ze wat ouder zijn. Dat geeft jou weer wat tijd om op adem te komen. Zet ze dan ook gezellig samen in de box. Of maak in de kamer een ruimte met speciale hekjes zodat je kinds lekker de ruimte hebben, maar toch niet onder een kast kunnen kruipen. De hekjes kun je kopen bij babyspeciaalzaken.

Eigen persoonlijkheid

Tweelingen hebben onderling meestal een sterkere band dan ‘gewone’ broertjes en zusjes. Toch maken ook zij gewoon lekker ruzie met elkaar. Ze hebben misschien juist meer het idee dat ze tegen elkaar op moeten boksen om zich te onderscheiden. Hier is niets mis mee. Het hoort bij de ontwikkeling en gaat vanzelf over. Als ouder kun je de ontwikkeling van de persoonlijkheid van je kinderen stimuleren door ze anders te kleden en eigen spulletjes te geven. Op scholen belanden ze om dezelfde reden soms al in een andere klas. Zo zijn ze meer een individu en niet één van de twee. 

Exclusieve aandacht

Aandacht is erg belangrijk voor ieder kind. Als ouder moet je er erg in houden dat je de aandacht gelijk over de kinderen verdeelt. Veel ouders vinden dit een lastig onderdeel van de opvoeding. Het is daarom helemaal niet zo raar als je plant om iets met één kind te doen. Maar ga hier niet al te krampachtig mee om. Vaak loopt dit vanzelf. Dan krijgt de een weer wat meer aandacht en dan de ander. Vergeet ook eventuele de andere broertjes en zusjes niet!

Reageer op artikel:
Ouder van een tweeling
Sluiten