Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Overige producten

Als mama van een peuter kan je erop rekenen dat je te maken krijgt met driftbuien van je peuter. Hoe ga je hiermee om? En is er een oplossing? Initiatiefneemster van de Opvoeddesk Emmeliek Boost geeft tips voor dit veelvoorkomende opvoedprobleem.

De uitvinding van het woord ‘nee’ is voor peuters een mijlpaal. Helaas gebruiken ze deze nieuwe uitvinding constant en is een brullende peuter in de supermarkt die zichzelf op de grond gooit, geen uitzondering.

Aanpak

Bedenk goed dat een peuter van top tot teen ‘willen’ is. Als jij wat anders wil dan je kind, blokkeert zijn hele persoon. Want hij wilde toch echt iets anders en dat kan nu niet meer. Als je dit gedrag probeert te straffen of corrigeren, ontstaat er een patroon waarbij je peuter steeds op dezelfde manier zal protesteren. Dat wordt een uitputtende en voortdurende strijd.

Toon begrip

Probeer begrip te tonen voor je kind, word niet meteen boos. Maak vaker van je ‘nee’ een ‘ja’. Geef ook meer uitleg over wat er gaat gebeuren, dan snapt je peuter waarom je weg wilt. Zeg bijvoorbeeld: “Ik snap dat je nog zo graag drie rondjes wil rennen bij de crèche en dat je helemaal niet mee wilt met mama.” Op dat moment heb je de aandacht van je peuter.

Leg vervolgens een alternatief voor. Bijvoorbeeld: “We rennen nu nog één rondje naar je jas en dan gaan we naar de fiets!” Zo weet je peuter waar hij aan toe is en zal hij eerder toegeven. Vergeet niet dat je peuter nooit haast heeft en energie voor tien. Heb er dus ook een beetje lol in en gun je peuter af en toe dat rondje rennen. Zo is het een stuk gezelliger en ben je waarschijnlijk ook nog sneller thuis.

Meer opvoedproblemen

Benieuwd naar de andere opvoedproblemen en de aanpak hiervan? Klik dan op het probleem waar je meer over wilt weten. Niet slapen, Niet eten, Ruzie maken.

Reageer op artikel:
Overige producten
Sluiten