Sherita Jager
Sherita Jager Baby 16 mei 2019

Overlevingstips als je baby niet wil doorslapen

Meestal beginnen de eerste vragen een paar weken nadat je baby is geboren. ‘En, slaapt hij al door?’ Met wallen tot op je knieën geef je antwoord: Nee, hij wordt nog heel vaak wakker. ‘Oh echt? Het kindje van de buurvrouw van m’n tante sliep al vanaf dag één door!’

Oké, bedankt voor je bemoedigende woorden hoor – not! Een baby die niet doorslaapt is eigenlijk normaler dan een baby die wél doorslaapt, maar dat neemt niet weg dat het best lastig kan zijn. Deze tips maken de eerste maanden (of jaren!) een beetje aangenamer.

LEES OOK: Slaapt je kind ineens niet meer goed door? Dan kan er sprake zijn van slaapregressie

Maatschappij niet afgestemd op baby’s

In een maatschappij waarvan we van baby’s verwachten dat ze meedoen met ons ritme – ‘s nachts slapen, overdag werken, – kan het best een shock zijn als je ziet dat je baby zich niets van jouw ritme aantrekt. En als je weer moet werken, kunnen de nachten ook extra slopend zijn.

Voorbereiding is key

Het kan best een anticlimax zijn als je merkt dat je baby niet doorslaapt. Op de een of andere manier had je verwacht dat jouwe dat wel zou doen. Jij houdt namelijk van slapen, en je partner ook, dus zo moeilijk zal het niet zijn, toch? Als je goed voorbereid aan het ouderschap begint, weet je dat het helemaal niet gek is als je baby niet doorslaapt, en dat er zelfs een heel goede reden voor is. Goed voorbereid zijn op deze nieuwe situatie, kan helpen het te accepteren.

Begrijp waarom het heel normaal is

Een baby komt eigenlijk heel prematuur ter wereld. Toen wij mensachtigen van vier poten, naar twee voeten gingen, veranderde ook de positie van onze bekken. Dit zorgde ervoor dat het geboortekanaal een stuk kleiner werd en een volgroeide baby never nooit geboren zou kunnen worden – oeps. De natuur loste het op, door de baby gewoon prematuur geboren te laten worden. Dat betekent dat na 9 maanden de baby min of meer af is, maar bij lange na nog niet compleet is. Zo zijn de hersenen van een baby nog niet genoeg ontwikkeld (slechts 20%), en hebben ze heel veel zorg nodig. Ook ‘s nachts. Het is dus helemaal niet gek dat een baby licht slaapt, veel wakker wordt en jou nodig heeft om weer in slaap te komen.

Lees niet teveel verhalen van moeders met baby’s die wel doorslapen

Je hoort ze genoeg want het goede nieuws wordt dan ook van de daken geschreeuwd. Een baby die doorslaapt wordt gezien als een overwinning. Dat kan nogal eens voelen alsof jij iets fout doet. Vooral na een paar maanden zul je wel eens scheve gezichten krijgen als je vertelt dat je baby nog niet doorslaapt. Gewoon laten huilen, of aan slaaptraining doen, wordt dan nog wel eens als advies geopperd. Maar dit soort methodes zijn heel schadelijk voor je baby. Doe wat goed voelt, en laat je niet beïnvloeden door anderen.

Ga vroeg naar bed

Het is niet zo gezellig, maar wel zo fijn als je toch aan je 8 uur slaap kunt komen. En ja, dat betekent soms dat je dan heel vroeg naar bed moet. Probeer tegelijkertijd met je kind naar bed te gaan, en laat de boel de boel. Het is ‘s avonds niet zo leuk, maar het helpt je om overdag een beetje stabieler te zijn.

Maak het gezellig

Vooral de eerste weken zal je kind nog niet zoveel doorhebben van de omgeving, en kun je het best gezellig maken. De momenten dat je baby wakker wordt en jij nog wakker bent, kun je hem of haar er best bij pakken tijden het kijken van een film of tijdens het zachtjes praten met je partner. Je kunt ook een boek lezen in bed, wat lekkers erbij pakken, of in een draagzak rommelen in huis. Het belangrijkste voor je kindje is dat hij bij je is, en dat kan gelukkig op heel veel manieren.

Doe aan samen slapen

Een groot voordeel van samen slapen is dat je er ‘s nachts niet uit hoeft. Vooral als je borstvoeding geeft hoef je weinig meer te doen. Samen slapen zorgt ervoor dat je niet écht wakker wordt, en zo sneller de slaap hervat, wat weer goed is voor jouw nachtrust.

Vraag familie of vrienden om hulp

Wie zegt dat siësta’s Spaans zijn? Gewoon doen! Vraag je omgeving om hulp en pak wanneer het kan een momentje van rust. Een powernap of zelfs een middagslaapje van 2 uur kan wonderen doen. En onthoud: het gaat allemaal over!

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Overlevingstips als je baby niet wil doorslapen
Sluiten