Na 41 of 42 weken nog geen baby in zicht? Dit zijn je opties

Als je 41 of 42 weken zwanger bent, ben je overtijd. Je hebt negen maanden naar je uitgerekende datum toegeleefd, maar er is nog geen baby te bekennen.

Je baby zit nog prinsheerlijk in je buik en maakt geen aanstalten om geboren te worden. Wat zijn je opties om de bevalling in te leiden? Hoe gaat dit in z’n werk?

Zwanger en overtijd

Als jij en je baby gezond zijn, mag je als moeder tussen de 37 en 42 weken bevallen. Kindjes die voor 37 weken worden geboren zijn prematuur. Baby’s die na 42 weken worden geboren zijn overtijd. Slechts vier á vijf procent van de baby’s wordt ook echt op de uitgerekende datum geboren.

Als je overtijd bent, dus langer zwanger bent dan 42 weken, draagt de verloskundige je over aan de gynaecoloog. Jouw bevalling zal dan worden ingeleid. Dit doen ze omdat de gezondheidsrisico’s voor je baby te groot worden. Baby’s groeien in jouw buik gewoon door, en de kans dat jouw placenta niet meer kan voldoen aan de vraag van je baby, wordt naarmate je verder je uitgerekende datum bent gepasseerd, steeds groter.

Toch zijn er ook mogelijkheden om de geboorte op te wekken zonder dat je bevalling direct medisch wordt.

Strippen

Als je voorbij je uitgerekende datum bent, maar nog geen 42 weken zwanger bent, kan je er voor kiezen om je te laten strippen. Dit beslis je in samenspraak met de verloskundige.

Strippen kan de kans op een bevalling vergroten, maar het is essentieel dat je al een klein beetje ontsluiting hebt. De baarmoedermond moet dus al iets openstaan. De verloskundige woelt bij het strippen de vliezen rondom je baarmoedermond en je baarmoederwand los. Hierbij komen hormonen vrij; prostaglandines genoemd, die een bevalling kunnen versnellen. Door het strippen rijpt ook de baarmoedermond sneller.

Of strippen vervelend of pijnlijk is, verschilt per persoon. De een ervaart het als zeer pijnlijk, terwijl de ander er weinig van voelt. Als het strippen effectief is, krijg je meestal binnen twintig uur weeën. Als dit de eerste keer nog niet werkt, kan de behandeling nog een keer herhaald worden. Lees hier meer over strippen als je overtijd bent.

Inleiden

Een andere manier om de bevalling op te wekken als je overtijd bent, is deze te laten inleiden in het ziekenhuis. Dit is soms een optie als je langer zwanger bent dat je uitgerekende datum of als het bijvoorbeeld niet goed gaat met je baby. Voor elke vrouw geldt dat de bevalling wordt ingeleid als je 42 weken of langer zwanger bent.

Jouw zwangerschap is vanaf dat moment medisch, wat betekent dat een gynaecoloog, samen met een klinisch verloskundige, jouw bevalling zal begeleiden. Voorafgaand heb je een gesprek met de verloskundige die onderzoekt of jij en de baby in goede conditie verkeren. Hierbij wordt er ook inwendig onderzoek gedaan om te checken of je al ontsluiting hebt.

Een rijpe baarmoedermond

Is de baarmoedermond nog niet rijp? Dan worden er soms vaginale tabletten ingebracht om de weeën op te wekken. In andere gevallen wordt er een ballonnetje in de baarmoedermond gebracht om deze langzaam op te rekken.

Een gesloten baarmoedermond

Als de baarmoedermond nog geen ontsluiting laat zien, wordt er soms gekozen voor het kunstmatig breken van de vliezen. Als de vliezen worden gebroken, dan wordt de baby vaak binnen 24 uur geboren. Soms wordt hierbij ook een infuus aangelegd, waarbij de moeder oxytocine toegediend krijgt. Dit is een weeënopwekker.

Als je je uitgerekende datum hebt gepasseerd, maar je bent nog niet officieel overtijd, zijn er ook onschuldige dingen die je zelf kan proberen om de bevalling op gang te krijgen. Deze tips lees je hier.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Na 41 of 42 weken nog geen baby in zicht? Dit zijn je opties
Sluiten