Ovulatie: de basale temperatuurmethode

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het handig om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Een veelgebruikte manier om hierachter te komen is de basale temperatuurmethode.

Wat is de basale temperatuurmethode? 

Bij de temperatuurmethode meet je iedere dag je lichaams-temperatuur. Aan je temperatuur kun je zien wanneer je vruchtbaar bent. Je lichaamstemperatuur stijgt wanneer je je ovulatie hebt en je dus vruchtbaar bent. Maar deze stijging zie je pas nadat je je eisprong hebt gehad en niet meer vruchtbaar bent. Daarom is het verstandig om de temperatuurmethode minimaal drie maanden te gebruiken. Zo krijg je inzicht in je cyclus en weet je precies wanneer je ovuleert.

Hoe werkt het de basale temperatuurmethode?

Je kunt het beste je temperatuur meten met een gewone koorts-thermometer via je anus, mond of vagina. Begin daar mee op de allereerste dag dat je menstruatie echt doorzet. Het is de bedoeling dat je voor het opstaan je temperatuur opneemt. Dat doe je wanneer je nog niet gegeten, gedronken of gerookt hebt. Nauwkeurigheid is hierbij belangrijk, omdat er anders fouten in je temperatuurkalender kunnen voorkomen. Geef je temperaturen en bijzonderheden van elke dag op jouw persoonlijke kalender aan in de vorm van een grafiek. 

Tip: Bereken met onze vruchtbaarheidskalender wanneer je meest vruchtbare dagen zijn! 

Wat zijn je vruchtbare dagen?

Als je je temperatuur keurig bijhoudt, zie je dat er twee temperatuurniveaus zijn. De eerste is van vóór de eisprong. Je basale lichaamstemperatuur is dan lager. Rond de eisprong stijgt je temperatuur met tenminste 0,2°C. Dit komt door het hormoon progesteron, dat in je tweede cyclusfase door het gele lichaam wordt aangemaakt. Je eisprong vindt overigens over het algemeen plaats in een periode van twee dagen voor de temperatuursverhoging tot een dag daarna. Seks op deze dagen vergroot de kans op een zwangerschap. 

Tip: Je bent vruchtbaar als een rijpe eicel in de eileider is aangekomen. Maar hoe weet je dat je wanneer je vruchtbaar bent? Lees het in ons artikel ‘Vruchtbaarheidscyclus van de vrouw’.  

Reageer op artikel:
Ovulatie: de basale temperatuurmethode
Sluiten