Redactie
Redactie Mama 7 jun 2018

Papa is zwanger

Jij bent misselijk, moe en hebt midden in de nacht ineens zin in augurken. Vanaf het begin van de zwangerschap gebeurt er veel met je. Er groeit tenslotte een baby in je buik en dat is niet niets. Voor je partner klinken (zeker in het begin) veel zaken als hocus-pocus. Betrek hem daarom extra bij je zwangerschap en laat hem niet langs de zijlijn staan.

Voor jou verandert er van begin af aan al veel. Je hormonen gaan met je op de loop. Je partner merkt alleen dat je moe of humeurig bent. De fijne en leuke dingen gaan in het begin een beetje aan hem voorbij. Hij kan alleen maar afwachten. Het wordt voor je partner pas tastbaar als de baby gaat trappelen en je het hartje kunt horen. Papa's in spe krijgen na de ergste 'shock' wel al te maken met allerlei nieuwe gevoelens.

Papa's angsten

Jouw zwangerschap betekent voor je partner een nieuwe, onbekende wereld. Het blijde nieuws brengt voor je partner heuse vaderangsten mee. Naast het steunen van jou is hij bezorgd over de toekomst van het nieuwe gezin. 'Kan ik het financieel wel allemaal bolwerken?'. Verder is hij bang dat deze nieuwe situatie de relatie met jou verandert. Hij is bang dat je na de bevalling alleen nog maar oog hebt voor de baby en alles om je heen vergeet. Daarnaast maakt je partner zich zorgen om jouw gezondheid en die van de baby. Vaak weet hij ook niet op welke manier hij je het beste kan steunen.

Help je partner

Ondersteun je partner door hem zo veel mogelijk te betrekken bij je zwangerschap. Hij is net zo goed als jij zwanger en daar komen ook onzekerheden en twijfels bij kijken. Vertel hem hoe en wat je voelt. Wat er aan je lichaam verandert en hoe dat is. Je eetgewoontes veranderen ook. Houd hem daarvan op de hoogte zodat hij 's nachts meteen uit bed kan springen voor een augurk met slagroom.

Begeleid hem

Koop een paar boeken voor hem zodat hij zich kan voorbreiden op de verschillende fases en beter weet wat er van hem wordt verwacht. Samen naar een zwangerschapscursus is een goed idee. Zo raakt hij beter vertrouwd met de verschillende fases van de bevalling. Hij voelt zich dan meer op zijn gemak omdat hij fijn volgens het protocol kan werken. Het is vooral belangrijk om met elkaar te praten over de veranderingen. Vraag je partner er na zodat hij ook zijn hart kan luchten bij jou. Zo wordt het voor alle twee een ervaring om nooit te vergeten.

Papa gaat te ver

Pas op dat je partner niet zo op gaat in je zwangerschap dat hij in plaats van een bierbuik zelf zwanger denkt te zijn. Dadelijk ben jij degene die hem thee komt brengen op de bank en zijn voeten masseert of middenin de nacht een pot augurken voor hem gaat halen. Dus zet hem af en toe weer met beiden benen op de grond, trek dat zwangerschapboek uit zijn handen en laat je lekker verwennen door hem!

Reageer op artikel:
Papa is zwanger
Sluiten