Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezin 21 apr 2021

Samen opvoeden: zo vorm je met je partner een ijzersterk team

Als stel met kinderen moet je wel samen met je partner als team opereren. Maar hoe doe je dat nu op een juiste manier? En hoe zorg je er voor dat van het team ook nog eens de passie afspat?

Samen kinderen opvoeden, is al moeilijk genoeg. Daarom kun je maar beter een team vormen. Succesvol ben je met de neuzen dezelfde kant op en als je er samen voor gaat. Natuurlijk zit je als team niet altijd op één lijn en heb je wel eens een discussie. Maar de kunst is om hier goed mee om te gaan. Bespreek daarom de opvoeding open met elkaar. Het liefst nog voordat je er echt aan begint. Wat vond je fijn aan jouw opvoeding? Welke normen en waarden wil je mee geven? En niet geheel onbelangrijk hoe straf je je kinderen, wat kan wel en wat kan niet?

Een team blijven met je partner

Samen de opvoeding bespreken is een goede start om als team te opereren. Maar om een team te blijven is er meer nodig. Zorg dat je samen dealt met problemen. Luister vooral goed naar elkaar. Weet wat er bij de ander speelt, door dagelijks een uurtje voor elkaar vrij te maken. Waar is de ander mee bezig geweest en wat speelt er door zijn hoofd. Zo blijven jullie van elkaar op de hoogte en verlies je elkaar niet uit het oog. Zijn er problemen? Maak dan meer tijd om te praten. Communiceren is erg belangrijk. Veel problemen verdwijnen namelijk niet vanzelf.

Steun elkaar

Door van elkaar op de hoogte te blijven, kun je elkaar ook beter steunen. Vertel elkaar niet alleen problemen, maar neem ook gewoon de dagelijkse zaken door. Heb belangstelling voor elkaar. Niet alleen uit sociaal oogpunt, maar het is ook praktisch. Als jullie kind ’s middags niet geslapen heeft, is dit handig om te weten. Dan zal hij ’s avonds namelijk wat lastiger zijn dan normaal. Fijn als je partner dit ook weet. Het lijkt heel simpel, maar veel stellen bepraten zulke dingen niet met elkaar. Het is misschien oefenen, maar het levert je zeker wat op.

Handig netwerk

Een goed team heeft ook een goed netwerk. Je hebt een valnet nodig om op terug te vallen. Maak daarom een lijst met opa’s, oma’s, vrienden, broers en zussen. Zij kunnen je een luisterend oor bieden, maar ook handig een avondje oppassen als jullie samen quality time nodig hebben.

Liefdevol team met je partner

Om een sterk team te blijven, heb je quality time samen nodig. Als jullie liefde verwatert, valt het team langzaam uit elkaar. Besteed daarom veel aandacht aan elkaar. Naast de het dagelijkse uurtje om te praten, is het goed om toch echt iedere maand een keer een avondje samen uit te gaan. Ook het welbekende weekendje weg doet echt wonderen, vooral zonder kinderen. Als jullie als stel in balans zijn, hebben je kinderen een rustiger, consequenter en geduldiger ouder. Dus pak die lijst met dat handige netwerk en plan een paar fijne avondjes samen!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Samen opvoeden: zo vorm je met je partner een ijzersterk team
Sluiten