De eerste verjaardag

De eerste verjaardag van je kind is erg speciaal. Je viert immers maar één keer zijn allereerste verjaardag. Reden genoeg om uit te pakken! Geloof het of niet, zijn eerste verjaardag is het makkelijkste verjaardagsfeest dat je zult meemaken. 'Houd het simpel' is het motto.

Veel papa’s en mama’s willen de eerste verjaardag van hun schat graag groots aanpakken. Een speciale taart, tal van mensen uitgenodigd en het huis de avond van te voren van onder tot boven versierd met heel wat slingers en ballonnen. Alle gasten mogen blijven eten. En dan niet iets van de snackbar, maar een volledig verantwoorde zelfgekookte maaltijd. Het eindresultaat is vaak niet zo geslaagd. Als je kleine wakker wordt, is zijn eigen huis zijn huis niet meer en is het totaal van slag. Zijn koppie staat echt niet naar het uitblazen van de kaars – ook al heb je dat al dagen geoefend – en cadeautjes open maken wil hij al helemaal niet!

Slingers & serpentines

Wees matig met decoratie. Een paar slingers en ballonnen zijn al genoeg voor het creëren van een feestelijk sfeertje. Iets oudere kinderen vinden het leuk om op een speciaal versierde verjaardagsstoel te zitten. Versier de kinderstoel van je kind liever nog niet. De slingers kraken, ballonnen kunnen knallen en je baby kan geen kant op! Niet echt een rustig, veilig plekje om zo’n toch al spannende dag door te brengen.

Taart

Als alles goed gaat zit na het ‘taartmoment’ de slagroom tot in je baby zijn oren. Reserveer dus één taart speciaal om lekker te knoeien. En zorg voor genoeg volle batterijen en ruimte op je geheugenkaart. Maak bergen foto's! De kleine kan het zich van dit festijn later niets meer herinneren en zijn foto’s – en filmpjes- erg leuk.

Special guests

Met het uitnodigen van zo veel mogelijk mensen doe je je kindje – en jezelf – geen plezier. Van alle drukte en aandacht zal hij eerder uit zijn hum dan in een feeststemming raken. Maak een overzicht van familie en vrienden waarvan je weet dat zonder hen, de dag niet compleet is. Zo is de groep voor je kindje overzichtelijk en is de kans op een huilbui het kleinst.

Wanneer?

Plan het grote feest op een gunstig tijdstip, een tijstip waarop je kind in zijn hum is. Wanneer dit precies is, hangt natuurlijk af van het ritme van jouw kind, maar vaak is dit na het ochtend- of middagslaapje. En het hoeft echt niet lang te duren, anderhalf tot twee uur is genoeg. Daarna zijn jullie vaak aan rust toe.

Tips & Trucs

  • Wees flexibel – Alle ouders weten dat hun kinderen onvoorspelbaar zijn. Tranen en kleine ongelukjes; je kunt het allemaal verwachten die eerste verjaardag.
  • Maak een ruimte babyproof – Leg in de hoek een deken op de grond met een heleboel verschillende soorten zachte, krakende en piepende stukken speelgoed neer voor alle andere kinderen rond dezelfde leeftijd.
  • Voorkom dat je kind overstelpt wordt met cadeautjes – Je kunt alle cadeautjes op een stapel of in een mand laten leggen. Laat je kind de cadeautjes later – en dat mag ook verspreid over een aantal dagen – één voor één uitpakken.
Reageer op artikel:
De eerste verjaardag
Sluiten