Een paspoort aanvragen voor je kind: hoe en wat

Zodra kinderen naar het buitenland reizen, hebben ze een paspoort of identiteitsbewijs nodig. Dat geldt ook voor baby’s.

Hoe werkt dit proces en wat zijn de precieze regels? Wij zetten het uiteen in dit overzicht.

Een paspoort aanvragen voor je kind

Misschien herinner je het je nog uit je eigen jeugd: toen was het gebruikelijk om kinderen bij te laten schrijven in het paspoort van de ouders. Dit is sinds 2012 geen optie meer. Door het verplicht te maken voor kinderen -van welke leeftijd van ook- om een eigen paspoort te hebben, hoopt de overheid dat er minder fraude en kindontvoeringen zullen plaatsvinden.

Als je kind onder de 18 is, is een paspoort of een identiteitsbewijs 5 jaar geldig.

Paspoort of identiteitsbewijs?

In veel landen in Europa volstaat een identiteitsbewijs om mee te reizen. Maar ben je van plan om je baby of kind mee te nemen naar een bestemming buiten Europa? Dan heb je een paspoort nodig.

Een paspoort of identiteitsbewijs is niet alleen nodig voor reizen buiten Nederland, maar ook voor zorg. Elk persoon moet zich kunnen legitimeren om zorg te kunnen ontvangen als dat nodig is.

Kinderen tot 12 jaar hebben voor zowel een paspoort als identiteitsbewijs toestemming nodig van ouders. Deze toestemming is voor het ontvangen van een identiteitsbewijs niet meer nodig als het kind ouder is dan 12. Voor een paspoort is dat wel nodig tot de leeftijd van 18 jaar.

Een paspoort voor je kind aanvragen

Een paspoort aanvragen voor je kind doe je in de gemeente waar je woont. Je maakt een afspraak en beide ouders die gezag hebben moeten toestemming geven voor het paspoort. Soms is het nodig dat beide ouders aanwezig zijn bij de afspraak, soms is een schriftelijke goedkeuring voldoende. Dit verschilt per gemeente.

Als één van de gezaghebbende ouders geen toestemming geeft, kan je een vervangende toestemming aanvragen bij de kinderrechter.
Als ouder kan je ook de toestemming voor een paspoort intrekken. Bijvoorbeeld bij het vermoeden van kindontvoering.

Wat neem je mee?

  • Je kind
  • Een geldige pasfoto
  • De gezaghebbende ouders
  • Identiteitsbewijzen van de gezaghebbende ouders

De kosten voor een paspoort verschillen, maar deze liggen meestal rond de 50 euro.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Een paspoort aanvragen voor je kind: hoe en wat
Sluiten