Binnenkort op vakantie? Zo vraag je een paspoort aan voor je baby

Het is zomer en dus dikke kans dat je binnenkort een vakantie op de planning hebt staan. Is dit de eerste trip met je kleintje? Dan vraag je je vast af waar, hoe en wanneer je een paspoort voor je baby moet aanvragen.

En om ’t je een beetje makkelijk te maken, vertellen wij precies hoe dat moet.

Paspoort baby

Mocht je binnenkort naar het buitenland op vakantie gaan, dan heeft je kindje een geldig reisdocument nodig. Voor sommige landen is of een identiteitskaart of paspoort nodig.

Dacht je dat je je baby bij jouw in je paspoort kon bijschrijven? Dat is sinds 2012 al niet meer mogelijk. Sinds dat jaar hebben alle kinderen, wat hun leeftijd ook is, een geldig reisdocument nodig. Die zijn – tot de achttien jaar – vijf jaar geldig.

Identiteitskaart of paspoort?

Reis je binnen de Europese Unie, dan is een identiteitskaart voor je kleintje meer dan genoeg. Hetzelfde geldt voor de landen Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland.

Heb je een trip buiten de EU op de planning staan? Dan heeft je baby een paspoort nodig. Deze is wereldwijd geldig en kost iets meer dan een identiteitskaart.

De aanvraag

Nadat eenmaal duidelijk is of je een paspoort of identiteitsbewijs nodig hebt, ga je vervolgens naar de gemeente waar je woont. Daar kun je een geldig reisdocument aanvragen. Bij de meeste gemeente moeten zowel de vader als moeder van het kindje aanwezig zijn, bij andere is schriftelijke toestemming voldoende.

Voorafgaand aan een bezoek aan de gemeente moet je de volgende dingen hebben geregeld:

  • Je eigen reisdocumenten en die van je partner moeten geldig zijn
  • Toestemming van beide ouders/gezaghebbenden moet geregeld zijn
  • Je moet een pasfoto van je baby hebben laten maken
  • Je baby moet mee naar het gemeentehuis

Vaak duurt het vijf dagen voordat je het reisdocument voor je kind kunt ophalen. De kosten voor een paspoort zijn maximaal €51,46 en voor een identiteitsbewijs maximaal €28,63. De precieze kosten verschillen per gemeente.

Pasfoto

Je baby goed op de kiek krijgen kan nog best een uitdaging zijn. Al helemaal als het gaat om een pasfoto voor een reisdocument, waar bepaalde eisen voor gelden. Het is dan ook verstandig om de foto’s te laten maken door een fotograaf. Die weet vaak precies waar een pasfoto aan moet voldoen.

Heeft je kindje wat ondersteuning nodig tijdens de foto? Dat kan natuurlijk. Let er dan wel op dat je arm niet zichtbaar is op de foto.

Identificatie zorg

Overigens is het hebben van een paspoort of identiteitsbewijs voor je baby niet alleen handig voor vakanties. Mocht je baby medische zorg nodig hebben, dan is identificatie ook verplicht. Bij veel zaken geldt identificatieplicht pas vanaf veertien jaar, maar wanneer het gaat om zorg is dat al nodig vanaf de geboorte van je kindje.

Meer lezen?

Rijksoverheid

Reageer op artikel:
Binnenkort op vakantie? Zo vraag je een paspoort aan voor je baby
Sluiten