De perfecte babynaam: hoe vind je die?

Het is voor aankomende ouders best een grote verantwoordelijkheid: een babynaam verzinnen waar ze de rest van hun leven blij mee zijn.

Waar let je op?

Als het op de perfecte babynaam aankomt is te creatief zijn ook niet ideaal. Misschien wil je niet dat je kind zijn naam continu moeten spellen. Of misschien vind je die eenheidsworst juist niet leuk. Ook handig is dat je bekijkt wat de naam in een andere taal betekent en of het rijmgevoelig is.

Rijmwoorden

Mijn lieve ouders hebben rond mijn geboorte ook niet stilgestaan over de rijmelarij die mijn voornaam met zich meebracht. Ik ben vernoemd naar mijn oma en in haar tijd zal er minder hebben gerijmd op ‘Ruth’ dan toen ik opgroeide. Dat is waarschijnlijk de grootste pré wanneer ik in het buitenland ben, in de Engelse taal heb ik een vrij rijmloze naam.

Freek, Dick, Job en Joke – minder handig in het buitenland

Maar het kan ook andersom, een babynaam die in het buitenland een ietwat andere betekenis heeft dan in de Nederlandse taal.  Een voormalig klasgenoot van mij heet Freek. Niets mis mee, maar Freek verhuisde naar New York, alwaar de voertaal Engels is. De voormalig CFO van KPN luistert ook naar de voornaam Freek, bijkomend aspect is dat zijn achternaam Monster is. Tevens vermoed ik dat Dick Advocaat gezien zijn internationale carrière iets contenter was geweest als zijn ouders hem ‘Peter’ of ‘Jan’ hadden genoemd.

Matchen met de achternaam

Niet geheel onbelangrijk is om te kijken of de potentiële voornaam goed matcht met de achternaam van je baby. Zo is Bente een hele populaire meisjesnaam, maar misschien minder aan te raden als je achternaam Klein of Groot is. Maar ook de combinatie van de initialen en aankomende achternaam is niet onbelangrijk. Zo is mijn achternaam Oei en waren manlief en ik het er vrij snel over eens dat een babynaam met een F een no-go was.

Hoe vind je een naam?

De uitgelezen manier voor aankomende ouders om een passende babynaam te vinden, blijft via babynamenboeken en websites. Soms als je echt geen idee hebt, maar ook prettig om juist door te bladeren ter bevestiging dat jullie echt de allerleukste naam hebben gekozen. Daarnaast zijn er handige websites om te door te ploegen zoals babynamen.nl, maar ook de Engelstalige variant, babynames.com is een aanrader. Misschien niet de eerste website waar je zou speuren naar een mogelijke babynaam, is de website van Disney Family. Je kunt zoeken op de origine van een naam qua land, maar ook het zoeken op thema zorgt voor originele ideeën. Wat dacht je bijvoorbeeld van Lennox, in de categorie Shakespeare? Of de meisjesnaam Paloma in de categorie vogels, dat in het Spaans duif betekent?

Een extra hulplijn inschakelen: Social Media

Opvallend is dat steeds meer aankomende moeders social media inschakelen. Veel zwangere vrouwen plaatsen een post in een van de tientallen moedergroepen op Facebook. Want waarom met z’n tweeën je hersenen peinigen over een naam, als er via social media duizenden mensen willen meedenken?

Meer inspiratie:

50 babynamen geïnspireerd op Disney 
Dit worden de populairste babynamen van 2020 voor jongens en meisjes
Hot hot hot! Dit zijn de celebrity inspired babynamen voor 2020
30x babynamen die zijn geïnspireerd op de zon, de maan en al het ander moois op de wereld

Reageer op artikel:
De perfecte babynaam: hoe vind je die?
Sluiten