Sophie Nortier
Sophie Nortier Baby 21 okt 2020

Het perfecte dagritme voor je baby vinden: zo doe je het

Rust, reinheid, regelmaat… Het klinkt ouderwets, maar structuur is erg belangrijk voor je kind. Je baby voelt zich veilig als hij precies weet wanneer er wat gaat gebeuren. Maar hoe zorg je voor een duidelijk dagritme?

Zo stel je een dagritme samen

Uit het niets een dagschema verzinnen of aanhouden, is niet verstandig. Observeren hoe je kind zich door de dag heen gedraagt, is de beste manier om te leren wat je baby nodig heeft. Je zult vanzelf bepaalde patronen gaan herkennen. Als je hebt ontdekt op welke tijden je baby het liefst eet, slaapt of speelt, neem je dat als basis voor zijn dagelijkse ritme.

Een slaapritme ontdekken

In eerste instantie is het belangrijk dat jij je kind een goed slaapritme aanleert. Breng je kind rond dezelfde tijden naar bed en verricht dezelfde handelingen voor het slapen gaan. Als je kind vier maanden oud is, heeft hij nog twee slaapjes nodig van één tot drie uur. Breng je baby rond elf uur ’s ochtends naar bed, dan kan hij in de namiddag nog een dutje doen.

Het duurt ongeveer twee maanden voordat je kind gewend is aan het slaapritme, dus maak je niet meteen zorgen als het niet lukt. Wil jij weten hoe het slaapschema eruit ziet voor jouw baby’s leeftijd? Bekijk dan hier het perfecte slaapschema

Welk voedingsschema past bij jullie?

Heb jij een baby van vier maanden oud? Dan heeft hij ongeveer vijf voedingen per dag nodig. ’s Morgens rond zeven uur is het tijd voor de eerste voeding en daarna kun je ongeveer vier uur tussen de voedingen aanhouden. Regelmatige voedingstijden zorgen ervoor dat je kind gewend raakt aan het dagritme. Ook een vaste tijd en plek, helpt je baby te begrijpen dat het weer tijd is om te eten. Geef altijd een schone luier als je kindje uitgedronken is. Bekijk hier het perfecte voedingsschema voor jouw baby

Het speel- en knuffeluurtje

Als je kindje heeft geslapen en gegeten is het tijd om lekker te knuffelen en samen te spelen. Lees hem een verhaaltje voor of ga gezellig samen zingen. Leg je baby in de box als je even je handen vrij wilt hebben.

Let op: Natuurlijk is niet elk kind hetzelfde. Het kan zo maar gebeuren dat jouw kind zich veel fijner voelt bij een ander dagritme. Deze schema’s zijn te gebruiken als gemiddelde. Uiteindelijk ken jij je baby het beste, volg dus altijd je instinct.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het perfecte dagritme voor je baby vinden: zo doe je het
Sluiten