Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Persen; hoe doe je dat?

Tien centimeter ontsluiting en nu? ‘Persen maar’! Het klinkt makkelijk, maar hoe pers je precies? Lees hier alles over persen en weet wat je te doen staat als je gaat bevallen.

Persdrang geeft het gevoel alsof je ontzettend nodig moet poepen. Soms ontstaat deze persdrang al voordat je volledige ontsluiting hebt. Dan is het erg belangrijk om de aanwijzingen van de verloskundige op te volgen. Je moet de persdrang namelijk wegzuchten en wachten tot je volledige ontsluiting hebt.

En……persen maar!

Op een gegeven moment heb je tien centimeter ontsluiting en mag je actief mee gaan persen. Het liefst wil je zoveel mogelijk kracht zetten om je baby zo snel mogelijk er uit te persen. Maar dit is niet de manier. Het is beter om mee te persen met het ritme van de wee. Je kunt met een kleine pers al heel veel voor elkaar krijgen.

Puftip: Waarschijnlijk heb jij tijdens de zwangerschapscursus al verschillende ademhalingstechnieken geleerd. Lees hier meer handige tips om de weeën weg te puffen.

Verschillende persmanieren

In het begin is het misschien even zoeken naar wat voor jou een prettig ritme is om te persen. Zo kun je vijf keer kort achter elkaar persen of steeds een beetje langer. Maak je geen zorgen als het lastig gaat. De verloskundige begeleidt jou volledig in dit proces. Vertrouw op je lichaam en ga mee in wat je lichaam je aangeeft op het moment dat je daadwerkelijk gaat bevallen.

Tip: Ook al schreeuw je de boel het liefst bij elkaar. Het is beter om dit niet te doen. Je hebt je kracht hard nodig om te persen.

Hoe lang persen?

De duur van de uitdrijving hangt af van verschillende factoren: de weeënkracht, de kracht die je zelf extra zet en de weerstand die je baby krijgt in het baringskanaal. Het persen kan wel meer dan twee uur duren, maar het kan ook binnen enkele minuten gebeurd zijn. Als je al eerder bevallen bent, dan gaat het vaak een stuk sneller.

Poepen tijdens de bevalling

Het is normaal dat er ontlasting meekomt tijdens het persen. Dit is juist een teken dat je goed aan het persen bent. Het hoofdje van de baby duwt namelijk de darmen leeg. Verloskundigen maken dit veel vaker mee, dus geen enkele reden om je te schamen.

Leestip: Er zijn verschillen houdingen waarin je kunt bevallen. Lees hier alles over pershoudingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Persen; hoe doe je dat?
Sluiten