Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Pershoudingen

Bevallen is niet prettig, dat weten we allemaal. Het doet pijn en het is keihard werken! Maar dat je kindje eruit moet, is een feit. In welke houding jij het prettigst bevalt; dat is iets wat je zelf zult moeten bepalen. Er is in ieder geval keuze genoeg. Beval je op de kruk, in bad, in het Romarad, op je hurken of toch gewoon op je rug in bed?

Veel vrouwen kiezen ervoor om liggend in bed te bevallen. Maar dit is eigenlijk een tegennatuurlijke houding. De zwaartekracht kan niet goed meewerken en het bekken is iets kleiner wanneer je ligt. Lang geleden baarde vrouwen bijna altijd op een baarstoel. Zo kon de verloskundige op een klein krukje voor de barende vrouw zitten. Toen in 1850 “de toeter” werd uitgevonden kon de verloskundige de hartslag van de baby controleren tijdens de bevalling. Dit ging helaas alleen als de barende vrouw lag. Zo is het ontstaan dat vrouwen die moeten bevallen meestal gaan liggen.

Nieuwe apparatuur

Nu we nieuwe apparatuur hebben om de hartslag van de baby in de gaten te houden, is het voor ons vrouwen makkelijker om zelf een houding te kiezen waarbij we ons lekker voelen. Alles mag, zolang de verloskundige maar voldoende zicht heeft om te kijken of het allemaal goed gaat.

Baarkruk

De meeste verloskundigen hebben een baarkruk. Je kunt in ieder geval vragen of ze er één mee wil nemen wanneer je moet bevallen. De houding die je aanneemt op de baarkruk is een gewone hurkzit. Maar de kruk geeft je steun, dat scheelt een hoop verzuring van de spieren in je dijbenen. Als je wat langer moet persen kan de baarkruk op een gegeven moment een beetje pijn aan je billen gaan doen. Om beurse billen te voorkomen is het handig om tussen de weeën door iedere keer even te staan.

Op je hurken

Met steun van je partner zak je tijdens een wee door je knieën en je kantelt het bekken iets naar voren. Je partner kan bijvoorbeeld op een stoel achter je gaan zitten, zodat je wanneer je gaat hurken met je armen op de benen van je partner kunt steunen. Als je niet zo’n ster bent in het op de hurken zitten, kun je gerust tussen de weeën door eens gaan staan. Bij het begin van het persen hoef je ook niet zo diep door de knieën te gaan. Pas wanneer het hoofdje een klein stukje zichtbaar is, hurk je zover mogelijk en kantel je het bekken naar voren. Door deze houding wordt de bekkenuitgang ook iets groter. Leg vast een kussen klaar waar de baby op wordt opgevangen. Om het kussen te beschermen omhul je het met een vuilniszak en dan een kussensloop.

Op je knieën

Net als bij het gehurkt persen werkt op je knieën de zwaartekracht mee. Het is hierbij wel belangrijk dat je de billen laag houdt. Het is dus niet de bedoeling dat je op handen én knieën gaat zitten Het mooie van een bevalling op de knieën is dat het gewoon op bed kan gebeuren. Zorg dat je partner lekker met een kussen in de rug tegen het hoofdeind van het bed gaat zitten. Zo kun je op je knieën met je gezicht naar hem toe gaan zitten. Je hebt zo contact met je partner en tussendoor kun je met je hoofd op zijn schoot rusten en tegen hem aan hangen.

Toilet

Op het toilet heb je eigenlijk al een natuurlijke houding aangenomen om te persen. Bovendien kun je ontlasting die vrijwel altijd meekomt met het persen, gelijk wegspoelen. Een groot deel van het persen kun je op de WC doen. Echter; als het hoofdje bijna wordt geboren moet je van de WC af! De verloskundige moet wel voldoende ruimte hebben om je kindje aan te pakken.

Liggend op bed

Hoewel de zwaartekracht niet echt meewerkt wanneer je op je rug ligt, kan het wanneer je erg moe bent wel lekker zijn om op bed te liggen. Als je begint met persen is het beter om de voeten in het matras te laten staan. Wanneer je direct je knieën optrekt verklein je de bekkeningang teveel en wordt het moeilijker voor de baby om goed in te dalen. Wanneer de baby genoeg is ingedaald is het wel goed om de benen helemaal naar je toe te trekken, zodat de bekkenuitgang iets groter wordt en het hoofdje makkelijker geboren kan worden.

Bepaal je eigen sfeer

Veel vrouwen kiezen ervoor om thuis te bevallen. Het is een prettig idee om te bevallen in jouw eigen vertrouwde omgeving, want bij een thuisbevalling bepaal je zelf de sfeer. Immers, hoe meer ontspannen je bent hoe beter de weeën hun werk kunnen doen. Bepaal zelf de pershouding waarin jij je het lekkerst voelt en wanneer je lekker thuis kunt bevallen, bepaal je meteen ook de sfeer waarin jij wilt bevallen.

Reageer op artikel:
Pershoudingen
Sluiten