Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

8x tekenen dat je peuter last heeft van hooikoorts en niet van een verkoudheid

Het lastige aan hooikoorts is dat het ook lijkt op een doodgewone verkoudheid. Hoe kom je er dan achter of je peuter last heeft van allergieeen? De volgende tekenen zijn een signaal dat het niet een verkoudheid maar hooikoorts is.

1. Veel niezen
Niezen hoort bij een verkoudheid. Maar als het niezen blijft aanhouden en je kindje verder geen andere symptomen van een verkoudheid heeft, kan een allergie de oorzaak zijn. 

2. Je peuter lijkt altijd verkouden te zijn
Verkoudheden houden op z’n langst zeven tot tien dagen aan. Duurt die verkoudheid veel langer dan dat? Dan kan het hooikoorts zijn.

3. Een aanhoudende droge hoest
Bij de hoest van een verkoudheid komt er meestal slijm naar boven. De hoest bij een allergie is een droge hoest en deze houdt minstens zo’n drie weken aan.

4. Een verstopte- of loopneus die niet overgaat
Allergieën zijn vaak de hoofdoorzaak van een verstopte- of loopneus die maar niet overgaat. Houd dus bij hoe lang je peuter hier al last van heeft. Let daarnaast ook op hoe het snot eruitziet. Als het dun en doorzichtig is, komt het door een allergie. Heeft het een slijmachtige, groene of gelige substantie? Dan komt het door een verkoudheid. Verder kun je ook merken dat het om een allergie gaat als je peuter vaak z’n neus wrijft of ophaalt.

5. Rode, tranende en jeukende ogen
Hieraan is hooikoorts misschien nog wel het best te herkennen. Daarnaast kunnen er  -door het wrijven in de ogen – ook donkere kringen onder de ogen ontstaan.

6. Je peuter haalt adem door mond
Als de neus flink verstopt is kan je peuter overschakelen om ademhalen via de mond. Dit kan vooral ’s nachts tijdens het slapen gebeuren. Dit slaapt natuurlijk niet erg prettig. Je zult dan ook merken dat je peuter overdag vermoeider is en over het algemeen slechter slaapt. 

7. Last van een oorinfectie 
Oorinfecties zijn over het algemeen niet direct een symptoom van allergieën. Maar allergieën kunnen wel weer zorgen voor een minddenoorontsteking. Dit kan flink vervelend zijn, omdat het net voelt alsof het oor dichtzit. Hierdoor kan het zo zijn dat je peuter minder goed hoort. 

8. Jij hebt zelf ook last van hooikoorts
Er is behoorlijke kans dat jouw kindje hier dan ook last van heeft. De kans hierop is zo’n 25%. Als jouw partner ook last heeft van hooikoorts, loopt de kans op naar 50%. 

Allergie testen
Twijfel je of jouw peuter last heeft van allergieën? Laat dit dan altijd even controleren bij de huis- of kinderarts. Die kan goed onderzoeken of er inderdaad sprake van is, en waar je kind dan specifiek allergisch voor is.

Bron: Romper

Reageer op artikel:
8x tekenen dat je peuter last heeft van hooikoorts en niet van een verkoudheid
Sluiten