Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Peuter 12 apr 2019

Zo bescherm je jouw peuter tegen muggen

Er zijn een hoop fabels in omloop als het om muggen gaat. Wat zeker is, is dat het rotbeesten zijn en elke ouder zijn of haar kleintje zo goed mogelijk wil beschermen. Maar  wat voor de één werkt, hoeft niet te werken voor de ander. We zetten de bekendste anti-muggenmiddelen op een rijtje:

Zachte winters, extra muggen

Heerlijk, zo’n zachte winter, toch? Er zit één groot nadeel aan zachte winters. Je moet er in de zomer voor boeten. Het nadeel van zachte winters is dat er in de zomer extra muggen zijn. De zachte winters vormen de ideale omstandigheden voor de ontwikkeling van insecten, en dus ook muggen. De muggen ontwikkelen zich sneller dan normaal waardoor er extra vroeg, en extra veel muggen zijn. Brr..

Heftige reacties maar geen jeuk

Baby’s hebben vaak nog geen jeuk van een muggenbeet, maar des te meer allergische reacties! Het lichaam van jonge kinderen moet nog ‘meten’ hoe ze moeten reageren op niet-eigen stoffen. Een mug spuit een stofje in, waardoor het bloed beter blijft stromen, zodat de mug zich goed kan voldrinken. Dit stofje zorgt voor een allergische reactie, wat de bult en de jeuk veroorzaakt. Een volwassen lichaam weet dat dit stofje geen echt gevaarlijke indringer is, en reageert er dan ook vaak normaal op. Het lichaam van een baby of een jong kind weet dat nog niet, en kan hierdoor extreem reageren op een muggenbult. Vaak zwelt de plek rondom de muggenbeet extreem op. Soms worden het grote schijven die warm aanvoelen, en in sommige gevallen is het zelfs zo erg dat ouders de dokter bezoeken.

Een klamboe

Een klamboe om je bed is de enige manier waarop je gegarandeerd niet geprikt wordt door een mug, mits er geen mug in de klamboe komt, natuurlijk. Als je samen slaapt is het aan te raden je goed te verdiepen in het soort klamboe dat je gebruikt. Een tent-klamboe, waarbij je vanuit het bed níét bij de klamboe komt en er geen loshangende stof is, is het veiligste. Dit geldt ook voor bij wiegen.

Is je kind gebeten door een ander insect? Lees wat je er tegen kunt doen in ons EHBO-dossier.

Een muggenstekker

Er zijn verschillende soorten stopcontactmethodes op de markt die de muggen weghouden. Er zijn drie soorten. De ene muggenstekker beschermt dankzij een werkzame stof dat muggen op weg houdt, de andere maakt een ultrasoon geluid wat muggen op afstand houdt en dan is er nog de muggenstekker dat met een lichtje de insecten aantrekt, om ze vervolgens te elektrocuteren. De effectiviteit van deze stekkers zijn nooit echt bewezen.

Planten

Er zijn verschillende planten die een geur uitstoten waar muggen niet van houden. De bekendste zijn: rozemarijn, goudsbloem, citroengras, lavendel, tomatenblad, citroenmelisse, kattenkruid en munt. Deze methode is niet waterdicht maar kan de muggen op afstand houden.

Horren

Het is even een werkje, maar dan heb je ook wat. Horren werken goed tegen muggen, en zorgen ervoor dat je hele huis muggenvrij is. Groot nadeel: het kost wat, en geeft geen echte garantie. Als je de deur even open laat staan kan een mug namelijk alsnog binnen komen. Daarnaast moet je de horren écht goed bevestigen, want muggen kunnen zelfs door de kleinste kiertjes naar binnen.

Etherische oliën

Veel mensen zweren bij het gebruiken van etherische oliën als lavendel, pepermunt, citroen of, lemon-eucalyptus. Een nadeel is dat etherische oliën vluchtig zijn, en dus snel verdampen. Je moet vaak blijven smeren. Let op: het is niet aan te raden etherische oliën te gebruiken bij baby’s en de oliën mogen nooit onverdund op de huid worden aangebracht.

Smeersels als DEET en andere crèmes

In de tropen en in zones waar bijvoorbeeld malariamuggen leven, maakt men gretig gebruik van DEET. Dit supergiftige goedje houdt vrijwel alles en iedereen op afstand, en is dan ook niet aan te raden voor baby’s en jonge kinderen. Alternatieven zijn natuurlijke crèmes zoals de Erica Cederhout-olie.

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Zo bescherm je jouw peuter tegen muggen
Sluiten