Redactie
Redactie Peuter 7 mei 2020

5 tips hoe je je peuter kan stimuleren om meer met andere kindjes te spelen

Als ouder zijnde wil je je kinderen het beste van het beste bijbrengen. Van persoonlijke verzorging tot een goede taalontwikkeling en sociale vaardigheden. Misschien is dit laatste puntje wel één van de moeilijkste taken. Zo heeft de ene peuter geen moeite met het maken van vriendjes, terwijl jouw peuter niet met andere kinderen wil spelen en aan je blijft plakken zodra jullie een speeltuin binnenwandelen.

Het is hoe dan ook belangrijk om je peuter zoveel mogelijk te stimuleren om te socializen. Weet je niet zeker of je dit voldoende aanmoedigt? Volgens deskundigen zijn dit dé signalen die aangeven dat je peuter niet vaak genoeg met zijn leeftijdsgenootjes speelt.

1. Delen is lastig

Ik weet het, welk kind staat te popelen om zijn speelgoed of snoepjes te delen? Zelfs volwassenen vinden het af en toe lastig om hun paaseitjes niet alleen voor zichzelf te houden. Delen gaat gepaard met serieuze onderhandelingsvaardigheden, die alleen geleerd kunnen worden door ervaringen. Als je peuter meer met andere kinderen gaat spelen en deelt zal je peuter vanzelf doorhebben dat sharing caring is!

2. Nerveuze trekjes

We kennen allemaal ‘hét gevoel’ wanneer je een kamer binnenloopt vol vreemdelingen. Zelfs voor volwassenen kan deze situatie als intimiderend worden ervaren. Stel je voor hoe dit voor je kleintje moet zijn! Sociale angst komt vaak voor, met name in nieuwe situaties en omgevingen. Het is misschien eng om je kindje voor het eerst achter te laten bij een peuterspeelzaal, maar het enige wat je kind nodig heeft is tijd om te wennen.

3. Aanhankelijkheid

Als je peuter continu aan je hangt is dit een teken dat je kind het moeilijk vindt om zich aan te passen. Sommige kinderen zijn gewoon iets meer introvert. Het is belangrijk dat je het karakter van je kind begrijpt, accepteert en respecteert. Maar tegelijkertijd is het ook verstandig om uit te leggen waarom je peuter niet constant op je schoot kan zitten of aan je been kan blijven hangen. Misschien is het een idee om eerst samen met alle kindjes een spelletje te doen, en bij de tweede rondje van een afstand te kijken hoe het gaat.

4. Een agressieve houding

Als kinderen zich boos en agressief opstellen tegenover hun leeftijdsgenootjes is dit geen goed teken. Door verschillende interacties aan te gaan ontwikkelt jouw peuter sociaal-emotionele vaardigheden. Tijdens het spelen zullen er verschillende situaties plaatsvinden. Zo kan een kindje gekwetst of gewond raken, waardoor kinderen elkaar – onbewust – een lesje leren over empathie. Al spelend leren kinderen om pro-sociaal om te gaan met hun leeftijdsgenootjes!

5. Je peuter gaat niet op onderzoek uit

Of jullie nu naar de speeltuin, de kinderboerderij of het zwembad gaan; kinderen houden ervan om nieuwe plekken te ontdekken. Is dit niet het geval? Dan kan dit erop duiden dat je dit soort activiteiten vaker met je peuter moet ondernemen. Help je peuter zich meer op zijn gemak te voelen door op zoek te gaan naar activiteiten die hij leuk vindt. Dingen die hij graag doet zijn vast en zeker onweerstaanbaar. Het beste is natuurlijk als er ook andere kindjes aanwezig zijn. Op deze manier sla je twee vliegen in één klap!

Meer lezen over peuters en spelen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

romper.com

Reageer op artikel:
5 tips hoe je je peuter kan stimuleren om meer met andere kindjes te spelen
Sluiten