Redactie
Redactie Peuter 2 jun 2020

Hoe krijg je zonder strijd je peuter in de kinderwagen? Wij helpen je (letterlijk) op weg

Bijna elke peuter komt in een fase waarin hij niet meer wil stilzitten. Niet in de kinderstoel, kinderwagen of buggy. Met het nodige gekrijs en strijd als gevolg.

Herkenbaar? Wij geven je tips om de strijd goed aan te gaan.

Probleem 1: Niet in de kinderstoel willen

Zodra etenstijd om de hoek komt kijken, begint het verzet al. Die kinderstoel, daar wil je kind echt niet in! Hoe pak je dit probleem aan?

  • Blijf consequent: Vaak wil je kind uitproberen hoe ver hij bij je kan gaan. Als jij waarde hecht aan samen aan tafel eten, moet je hier niet vanaf wijken. Hem zijn eten ergens anders geven, betekent eigenlijk toegeven aan de eisen van je kind.
  • Betrek je kind erbij: Maak etenstijd leuk! Kondig etenstijd ruim van te voren aan, zodat je kind weet waar hij aan toe is. Betrek hem erbij en maak ‘samen’ het eten klaar of laat hem helpen met de tafel dekken. Laat je kind ook een mooie placemat uitkiezen of geef hem een keuze tussen twee maaltijden. Zo voelt hij zich betrokken en in controle.
  • Bedenk een alternatief: Heeft je kind een hekel aan de kinderstoel? Misschien zit hij dan ook wel niet fijn. Probeer een alternatief uit, zoals een stoelverhoger of een andere handige stoel voor kids. Zo blijf je consequent in het samen eten, maar zorg je dat hij comfortabel zit.
  • Zorg voor afleiding: Een tijd aan tafel moeten zitten duurt voor een peuter een eeuwigheid. Zorg daarom voor afleiding. Zet bijvoorbeeld zijn favoriete cd op, klets over iets wat je kind interessant vindt of beloof iets leuks (kleurplaat, samen spelen) als hij het volhoudt om zijn hele bord leeg te eten aan tafel.

Probleem 2: Niet in de wandelwagen willen

Na een gezellig dagje in de speeltuin is het moment daar, jullie moeten naar huis. Maar je kind ziet dat natuurlijk niet zitten, hoe pak je het aan?

  • Kondig jullie vertrek aan: Is het bijna tijd om naar huis te gaan? Kies samen met je kind nog een speeltoestel uit en vertel dat hij er nog één keertje af mag. Zorg dan dat je hem opvangt (bijvoorbeeld na het glijden) en maak er een spel van om met reuzenstappen naar de buggy te lopen. Zo rent je kind ook niet weg.
  • Maak er een spelletje van: Zit je kind helemaal onder het zand? Maak er een spelletje van. Stamp met je voeten, klop de jassen af en spring samen in de lucht om al het zand eraf te slaan. Spelenderwijs luistert je kind beter en zit hij sneller in de buggy om naar huis te gaan.

Tip

  • Kan jouw kind wel alles zien vanuit de buggy? Vaak worden kinderen opstandig omdat ze liever de wereld bekijken dan naar jou gedraaid zitten. Denk ook aan alternatieven zoals een driewieler met stang of rugdrager die je kind meer vrijheid geven. En zorg voor genoeg afleiding onderweg!
  • Focus je op het positieve: Gaat er iets goed? Geef je kind dan een compliment, knuffel of kus. Als hij netjes in zijn buggy klimt, kun je hem gelijk een aai over zijn bol geven en complimenteren over zijn klimkunsten.
  • Zorg voor een rolmodel: Is zijn favoriete knuffel ook mee? Laat je peuter dan eerst de beer in de buggy zetten. Hoe moet beer klimmen, wat moet hij doen om goed te zitten? Door bezig te zijn met zijn knuffel vind je kind het niet erg om ernaast te kruipen en samen op pad te gaan!

Meer lezen over je peuter?

Reageer op artikel:
Hoe krijg je zonder strijd je peuter in de kinderwagen? Wij helpen je (letterlijk) op weg
Sluiten