Redactie
Redactie Peuter 6 jun 2018

Peuter & televisie kijken

Peuters van tegenwoordig kijken steeds meer televisie. Want wat is er nu makkelijker dan je peuter een tijdje achter te televisie zetten, zodat jij je handen vrij hebt? Maar is het wel goed om je peuter vaak televisie te laten kijken? Lees het hier.

Negatieve invloed
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Veel televisie kijken, is niet goed voor je peuter. Er is oneindig veel onderzoek gedaan naar televisie kijken en de gezondheid van peuters. De conclusies zijn vooral negatief. Zo zijn er bijvoorbeeld verbanden gevonden tussen peuters die veel televisie kijken en slechtere schoolprestaties van datzelfde kind als tienjarige. Niet alleen zou dat kind slechter presteren op school, maar hij is ook gevoeliger voor overgewicht en ADHD.

Motorieke ontwikkeling
Jonge kinderen hebben voor een goede ontwikkeling van hun zintuigen en zenuwstelsel (en dus ook het brein) een continue interactie nodig met hun omgeving. Ze moeten voelen, ruiken, kijken en horen. Volgens verschillende onderzoeken biedt de televisie deze mogelijkheden onvoldoende. Een beter alternatief voor peuters is om met speelgoed te spelen of te knutselen. Zo ontwikkelen ze goede motorieke vaardigheden.

Mama en Zo tip: Ga eens lekker op stap met je peuter! Bekijk hier onze 10 peuteruitjes.

Verantwoord televisie kijken
Na dit negatieve nieuws denk je misschien dat je de televisie uit het leven van je peuter moet verbannen. Maar dit hoeft niet, je kunt ook verantwoord omgaan met het kijkgedrag. Zorg bijvoorbeeld dat je kind niet meer dan twee uur per dag voor de buis zit en probeer altijd samen te kijken. Op die manier kan je peuter zijn favoriete programma zien en kun jij er met hem over praten. Dit stimuleert de interactie die hij nodig heeft. Benoem dingen die je ziet, wijs kleuren aan en zing de liedjes samen mee. Ook houd je dan gelijk een oogje in het zeil of er niets raars voorbij komt, dat niet geschikt is voor kleine kinderoogjes.

Wat zijn geschikte programma’s?
De effecten van televisie zijn ook afhankelijk van het soort programma’s waar een kind naar kijkt. Peuters houden van herhaling en korte uitzendingen. Maar het is belangrijk dat je programma’s kiest waarbij je kind interactief mee kan doen, zoals Tik Tak of Sesamstraat. Herkenbare gebaren maken, liedjes zingen, klappen en antwoorden raden, zorgen namelijk voor een educatief verantwoord televisie-uurtje.

Mama en Zo tip: Peuters kopiëren niet alleen gedrag van de televisie, maar ook van jou. Lees hier meer over het imitatiegedrag van je kind.

Reageer op artikel:
Peuter & televisie kijken
Sluiten