Alles wat je aandacht geeft groeit

- 9 November 2015 - Emmeliek Boost
Alles wat je aandacht geeft groeit

Als ouder kun je soms het gevoel hebben politieagent te moeten spelen wat het gedrag van je kind betreft. Steeds blijf je dingen herhalen als: ‘’Daan, houdt nou eens op!’’, ‘’Blijf daar van af, Daan!’’ of ‘’Daan, als je nu niet stopt, dan..’’. Het is belangrijk om te beseffen dat dat wat je aandacht geeft, groeit. Dus ook lastig en vervelend gedrag.

Kinderen leren niets positiefs van correcties en kritiek. Integendeel, door hen steeds weer te waarschuwen, te mopperen, te dreigen met straf of kritiek te leveren, verslechtert de sfeer in huis. De belangrijkste tip is dan ook meer de nadruk te leggen op wat je kind wel goed doet. Zo kun je aangeven dat het fijn is dat je kind rustig zit te spelen of dat hij iets op een lieve manier vraagt. Op die manier begrijpt je kind welk gedrag je bij hem wilt zien. Daarnaast laat je je kind daarmee in zijn waarde en laat je zien dat je erop vertrouwt dat hij het de volgende keer ook weer zo goed kan doen.
 
Naast het benadrukken van het goede gedrag van je kind is het waardevol om ook het effect van dit goede gedrag te benoemen.  Daarmee geef je je kind inzicht in zijn kwaliteiten en groeit zijn/haar zelfvertrouwen.
 

Geschreven door: Emmeliek Boost - Pedagoog

Emmeliek Boost heeft ruim 25 jaar ervaring als pedagoog en GZ-psycholoog. En is moeder van vier kinderen.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl