De TV als oppas

- 26 May 2014 - Emmeliek Boost
De TV als oppas

Soms is het wel makkelijk, vooral tijdens spitsuur! Even de buis als oppas, zodat jij je in alle rust kan aankleden of het eten kunt klaarmaken. Een gezond TV menu begint bij jezelf. Want niet alle TV-programma’s zijn automatisch geschikt voor je kind.

De leeftijdsaanwijzing is slechts een richtlijn. Zo kan het zijn dat jouw kind als de dood is voor Pino uit Sesamstraat, de grote blauwe vogel, terwijl haar vriendinnetje er niet genoeg van kan krijgen. Ook kunnen sprookjes op TV of DVD voor vele opgebroken nachten zorgen. De boze stiefmoeder die uit een brandende spiegel tevoorschijn komt, heeft menig kind nachtmerries bezorgd. Want alles wat visueel op het scherm in beeld wordt gebracht, komt bij een kind veel heftiger binnen, dan wanneer het verhaal gewoon gezellig zittend op de bank, wordt verteld.

Bij jonge kinderen kun je de TV uitzetten als je niet wilt dat ze ergens naar kijken. Maar dat wordt lastiger als ze ouder worden. Dan beginnen ze tegen te sputteren en te protesteren! Het is fijn als je kind gaandeweg leert om kritisch naar de TV programma’s te kijken.

Hoe help je nu je kind bij het selecteren van een gezond tv-menu? Lees de 5 tips van de Opvoeddesk.

Tip 1
Kijk selectief en laat je kind de leuke programma’s opnoemen. De [url=http://www.kijkwijzer.nl/]kijkwijzer[/url] kan hierbij helpen. Maak samen vervolgens een top 3 van favoriete programma’s.

Tip 2
Beperk de TV-tijd: laat kinderen onder de zeven jaar ca. een uur kijken. Doe dit bijvoorbeeld door ze vier kralen per dag te geven, waarbij één kraal staat voor vijftien minuten.

Tip 3
Kijk regelmatig mee met je kind en geef ook uitleg, bijvoorbeeld: ‘’Ik zie dat dat jongetje pijn heeft, …. waaraan zie jij dat?’’

Tip 4
Neem je eigen televisiegedrag ook kritisch onder de loep. Het is natuurlijk belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven, en niet de TV uit gewoonte aan laten staan.

Tip 5
Op [url=http://www.wepboek.nl]www.wepboek.nl[/url] kun je leuke prentenboeken vinden die je samen met je kind kan bekijken. WePboek is educatieve televisie, waarbij peuters en kleuters actief worden uitgenodigd om mee te denken, de programma’s zijn op maat en stimuleren de ontwikkeling.

Geschreven door: Emmeliek Boost - Pedagoog

Emmeliek Boost heeft ruim 25 jaar ervaring als pedagoog en GZ-psycholoog. En is moeder van vier kinderen.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl