Zo deal je met ruzie

- 15 February 2013 - Emmeliek Boost
Zo deal je met ruzie

Tweejarigen die allebei aan één kant van het schepje trekken en ruzie hebben wie er mee mag spelen in de zandbak, of je peuter die roept dat die mooie driewieler op de crèche van hem is en niet wil delen met zijn vriendje. Komt het je bekend voor?

Baas boven baas
Tijdens een ruzie tussen peuters wordt niets geschuwd om  baas boven baas te zijn, vol overgave kunnen ze boos zijn waarbij aan haren trekken, schoppen en slaan regelmatig voorkomt. Sommige peuters roepen bij het slaan tijdens zo’n ruzie ‘au’, waardoor het lijkt dat zij beseffen dat een ander pijn heeft. Dit is nog niet zo. Waarschijnlijk hebben ze van mama of op de crèche gehoord dat schoppen en slaan ‘au’ doet bij iemand anders en hoort dit voor hen bij de ruzie. 

Verplaatsen in een ander
Het lukt tweejarigen nog niet om zich te verplaatsen in wat een ander voelt en wil. Ze denken dat hetgeen wat ze zien en vastpakken, hun eigendom is. Zelf boos worden op je peuter is soms het eerste wat in je opkomt, je baalt ervan dat een gezellige middag met je vriendin en haar kinderen uitdraait op ruzie en wilt dat je peuter snapt dat dit niet mag. Vooral omdat de ruzie zich steeds lijkt te herhalen, hoe geduldig je ook blijft. Je grens is bereikt en voor je gevoel kun je niks anders meer doen dan je peuter boos weghalen bij de zandbak of van de driewieler. Boosheid heeft helaas weinig tot geen effect. Je peuter reageert koppig en door met boosheid terug te reageren zal hij zelf alleen maar meer protesteren.

Rust in de tent
Belangrijk is dat je er voor zorgt dat er weer rust in de situatie komt. Maak kort duidelijk dat we niet slaan en schoppen. Is er misschien nog een schepje in de zandbak? Of schept de één het zand in het emmertje van de ander? Met andere woorden, zet je peuter weer op het goede spoor! 

Geschreven door: Emmeliek Boost - Pedagoog

Emmeliek Boost heeft ruim 25 jaar ervaring als pedagoog en GZ-psycholoog. En is moeder van vier kinderen.

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl