Positief stimuleren: 10 tips

Positief stimuleren: 10 tips

Natuurlijk wil je dat je kind opgroeit tot een zelfverzekerd persoon. Je kind positief stimuleren helpt hier bij enorm. De volgende tips helpen je een eind op weg!

1) Daag hem uit

Zorg met een boeiende omgeving voor voldoende uitdaging. Als je hem alleen maar voor de tv zet of jaren dezelfde puzzel laat doen, valt er voor je kind weinig te ontdekken. Zorg daarom voor voldoende creatieve activiteiten zoals bijvoorbeeld klei, kleurplaten, blokken en verkleedspullen. Ook fijn, je kind is een stuk minder vervelend als hij lekker bezig is.

2) Knuffel je suf

Je kind houdt van lekker knuffelen. Ook wil hij graag horen hoe lief en geweldig hij is. Dus knuffel veel en vertel hem hoe geweldig hij is. Zo staat hij zelfverzekerd in zijn schoenen. En hij wordt er heus niet verwaand van!

3) Echte aandacht

Heb voldoende belangstelling voor je kind. Stop even waar je mee bezig bent en geef hem echte aandacht. Een minuutje is al genoeg. ‘O wat heb jij die blokken mooi opgestapeld!’ Op deze manier zal hij minder proberen om op een negatieve manier aandacht te krijgen.

4) Leef je in

Betreed de wereld van je kind en je snapt veel meer van zijn beleving. Waarom is iets eng, leuk of grappig? Misschien durft hij met zijn fantasievriendje wel alles of vindt je kind alles best zolang zijn knuffel er maar bij is. Als je meer van hem begrijpt, kun je hem ook op een betere manier stimuleren.

5) Houd een peptalk

Houd een peptalk voor je kind als hij dat nodig heeft. Een goede peptalk kan je kind net even dat zetje in de goede richting geven.

6) Lekker snoepje

Kleine kinderen reageren super op beloningen en prijzen. Je hoeft hem echt niet te overladen met cadeaus, maar een snoepje als hij lief is geweest, werkt zeker. Een beetje omkopen mag best.

7) Keuzes, keuzes, keuzes

Geef je kind opties en laat hem lekker de hele dag kiezen. Bespreek de keuzes ook (als je tijd hebt). Het helpt je kind om een eigen persoonlijkheid te ontwikkelen. Daarnaast voorkom je bij peuters in de puberteit ook nog eens het gevreesde woordje ‘nee’. 

8) Geef hem ruimte

Zit niet boven op alles wat je kind doet, geef hem ruimte. Laat hem, zolang het niet gevaarlijk is, lekker alles zelf ontdekken. Zo kan hij het initiatief nemen en zelf dingen bedenken.

9) Hoge verwachtingen

Verwacht niet dat je kind perfect is, ook al komt jouw kind natuurlijk wel heel erg in de buurt. Wees realistisch en laat hem fouten maken. Hij doet het niet expres en leert er weer van.

10) Huilen mag

Laat je kind zijn emoties uiten op zijn eigen manier. Beperk je kind niet door bijvoorbeeld te zeggen dat huilen niet mag. Ook huilende jongetjes zijn geen watjes! Een huilebalk is natuurlijk weer wat anders, die geef je dan juist weer een snoepje als hij een uurtje niet huilt.

Geschreven door: Redactie