Als je kind een gaatje heeft

Als je kind een gaatje heeft

Goed poetsen en letten op de voeding van je kind is belangrijk om zijn gebit gezond te houden. Maar wat als blijkt dat je kind een gaatje heeft? Moet de boor er aan te pas komen? En hoe bereid je je kind hierop voor?

Een gaatje behandelen

Gaatjes moeten altijd behandeld worden. Kinderen wisselen hun melktanden pas rond hun zesde of zevende. De melkkiezen worden zelfs nog later gewisseld. Heeft je peuter een gaatje, dan kan dat nog jaren blijven zitten. Dat doet pijn en vergroot ook de kans op een ontsteking. Dat kan weer nare gevolgen hebben voor de blijvende tand die er (nog) onder zit.

Moet een gaatje altijd geboord worden?

Een gaatje in het melkgebit hoeft niet altijd geboord te worden. Soms is een gaatje zo klein dat goed poetsen alleen het advies is. Ook als de kies over niet al te lange tijd gewisseld wordt, kan de tandarts besluiten het gaatje te laten voor wat het is. Wil je weten hoe je het beste de tanden van je kind kan poetsen? Bekijk dan hier onze tips & trucs voor het tandenpoetsen » 

Je kind voorbereiden op de tandarts

Het is belangrijk om je kind goed voor te bereiden als de tandarts een gaatje moet vullen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld aan je kind uit te leggen dat zijn kies ziek is. De tandarts zal zijn zieke kies weer helemaal beter maken.

Jij bang = je kind bang

Je kind voelt de sfeer aan. Als je zelf opziet tegen het tandartsbezoek en het spannend vindt, kun je je partner met je kind mee laten gaan. Hierdoor voorkom je dat je kind onrustig wordt door jouw zenuwen. Ook slim: laat de tandarts zelf aan je kind vertellen wat hij gaat doen. Dat stelt je kind gerust.

3 tips: gaatjes voorkomen

  • Poets de tanden van je kind twee keer per dag met fluoridepeutertandpasta
  • Beperk de drink- en eetmomenten op een dag tot maximaal zeven keer. In bijna alle producten zitten suikers en zuren, die je kind zijn tandglazuur aantasten. Als er tussen alle eet- en drinkmomenten genoeg tijd zit, kan zijn gebit herstellen en verklein je de kans op gaatjes.
  • Veel jonge kinderen willen graag zelf hun tandenpoetsen. Dat is geen probleem, maar poets zelf de tanden nog wel even na. Grote kans dat je kind de helft van zijn tanden overslaat namelijk.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl