Hoe & wat: je kind in de zon

Hoe & wat: je kind in de zon

De huid van jonge kinderen is erg gevoelig. Het is dan ook heel belangrijk om deze goed te beschermen tegen de zon. Maar hoe kun je nu –samen met je kind- veilig genieten van de zon? Dermatoloog Dr. Leenarts geeft uitleg en tips.

Baby’s in de zon

Is je kind onder de twaalf maanden dan kun je hem het beste helemaal uit de zon te houden. Wil je toch samen met je baby genieten van de zon trek je baby dan beschermende kleding aan en smeer de plekken die je niet met kleding kunt bedekken in met een zonnebrandcrème die geschikt is voor baby’s.

Zonnebrand: welke factor?

De hoogte van de factor van de zonnebrandcrème bepaalt hoe lang in de zon kunt verblijven zonder te verbranden. Als je kiest voor een lage factor moet je dus erg vaak smeren. De Vereniging van Nederlandse dermatologen adviseert voor kinderen een zonnebrand met factor 30. Er zijn veel zonnebrandcrèmes met factor 50, maar het verschil tussen en 30 en 50 is minimaal. Ook al smeer je je kind in met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, toch is het verstandig om de zon altijd te mijden als deze het hoogst staat (tussen 12 en 15 uur).

Tips! Verstandig zonnen

Met deze tips bescherm je je kind optimaal tegen de zon

  • Gebruik een zonnebrandcrème met een factor van 30 of hoger.
  • Smeer je kind een half uur voor je naar buiten gaat in.
  • Vergeet de volgende plekjes niet: op en achter de oren, de voetjes en het extra randje onder de zwembroek of het badpak
  • Water, sneeuw en zand reflecteren de UV stralen. Daarom wordt je dus sneller bruin en verbrand je sneller op het water.  Speelt je kind in het water of in het zand smeer dan je kind sowieso iedere drie uur in.
  • Zoek tussen 12.00 en 15.00 uur de schaduw op.

TIP! Zie je dat je kind aan het verbranden is, haal hem dan direct uit de zon. Laat de huid daarna een paar dagen bijkomen.

Zonnebril

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar zonlicht kan ook de lenzen en het pigment van je kindjes ogen beschadigen. Schijnt de zon? Zet je kind dan altijd een zonnebril op. Let er bij de aankoop van een zonnebril op dat de bril een goede UV-protectie heeft. Een speelgoedzonnebril heeft dit meestal niet. Een zonnebril zonder UV-protectie is gevaarlijk omdat met deze bril kinderen gewoon recht in de zon kunnen kijken. Daardoor komt er dus juist meer UV-licht in de ogen.

Hoofdhuid

Vergeet ook de hoofdhuid van je kind niet te beschermen! Het beste is de hoofdhuid van je kind te bedekken met een hoedje of pet. Natuurlijk beschermen de haren van je kind de hoofdhuid ook een beetje maar het huidje kan heel makkelijk verbranden bij bijvoorbeeld een scheiding in het haar.

Tip!Een zonnebrandspray is ideaal om de hoofdhuid in te spuiten. Let wel op dat je kind dit niet inademt.

Wil je meer lezen over de huid van je kind? Het handboek over de huid geschreven door Dr. Leenarts is een echt mommy must-have!

Geschreven door: Marjolein Leenarts - Dermatoloog

Marjolein Leenarts is dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum in Beverwijk en geeft advies over huidproblemen en kinderen op Mama en Zo. Ook heeft zij een allergeenvrije productlijn met het allergiekeurmerk van het Huidfonds

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl