Smeren in de zomerzon

Smeren in de zomerzon

De zon is een onmisbare bron van energie. Het is tenslotte niet voor niets dat het humeur van veel mensen zienderogen opklaart naarmate de dagen langer worden. We trekken er massaal op uit om in het park, op het strand of op een terrasje van het lekkere weer te genieten. En je kind gaat natuurlijk gewoon mee. Realiseer je wel dat de kwetsbare kinderhuid op zonnige dagen extra bescherming nodig heeft. In dit artikel lees je alles over extra bescherming voor je kind.

Een babyhuid verschilt op een paar punten van die van een volwassene. Het vochtgehalte is meestal hoger, de zweetkliertjes zijn nog niet helemaal ontwikkeld en de huid is dunner. De babyhuid is dus veel kwetsbaarder dan die van een volwassene. En dat betekent dat het tere velletje van jouw kind ook veel gevoeliger is voor irritaties van buitenaf.

Lange termijn denken

Zo’n irritatie van buitenaf kan een teveel aan zon zijn. We weten inmiddels allemaal dat er aan teveel en te lang zonnebaden risico’s kleven. Maar voor baby’s en kleine kinderen zijn de risico’s van teveel zon nog vele malen groter. Dat heeft met name te maken met de nadelige gevolgen die zij op lange termijn kunnen oplopen. Teveel UV-straling op jonge leeftijd kan namelijk leiden tot een grotere kans op huidkanker later. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat wie in zijn kindertijd meer dan drie keer flink verbrand is geweest, later vijf maal meer kans heeft op huidkanker. De natuurlijke zelfbeschermingstijd van een kinderhuid is slechts vijf tot tien minuten. De kans op verbranding is dus erg groot.

Smeren, smeren, smeren

Bij volwassenen bestaat een bepaalde laag van de huid uit dode huidcellen die een barrière vormen tegen straling, uitdroging en het binnendringen van vreemde stoffen. Bij baby’s en kleine kinderen ontbreekt deze laag. Een ander beschermingsmechanisme van de huid is de vorming van melanine onder invloed van de zon. Kleine kinderen vormen bijna geen melanine, waardoor er te weinig pigment ontstaat om afdoende bescherming tegen de zon te bieden. Gebruik daarom altijd speciale zonnebrandmiddelen voor kinderen, ook als je gewoon even met de bugaboo een wandeling gaat maken of eventjes naar de speeltuin gaat. Zorg ervoor dat je je kind regelmatig insmeert. Smeren, smeren, smeren is het devies.

Zonnebrand

Denk ook goed aan de soort zonnebrand die je gebruikt. Helaas zijn teveel mensen nog steeds geneigd één grote fles anti-zonnebrand voor het hele gezin aan te schaffen. En dat terwijl die kleintjes toch echt hun eigen product nodig hebben! Een speciale zonnebrandcrème voor kinderen heeft niet alleen een hogere factor. Voordeel van zo'n speciaal product is ook dat er over het algemeen een laag gehalte aan chemische filters in deze producten verwerkt is. Dat betekent dat de kans dat jouw kleintje een allergische reactie krijgt op de zonnecosmetica flink verkleind wordt.

Zontips

  • Houd baby’s jonger dan zes maanden uit de zon.
  • Bouw de zonnetijd voor kinderen de eerste dagen langzaam op.
  • Doe kleintjes altijd een petje of een hoedje op, ook in de schaduw. Dit beschermt de tere hoofdhuid en het nekje.
  • Schouders, nek, neus en oren verbranden snel en hebben dus extra bescherming nodig.
  • Laat kinderen regelmatig even in de schaduw zitten om even af te koelen.
  • Zorg dat er voldoende gedronken wordt, om de vochtbalans op peil te houden.
  • Als een kind verbrand is, zie je dat meestal pas na 12 tot 14 uur aan een roze verkleuring, blijf dus alert.
  • Smeer kinderen die uit het water komen direct weer in met een speciaal zonnebrandproduct voor kinderen. Was het water zout? Spoel ze dan eerst af met zoet water. Opgedroogde zoutkristallen werken in de zon namelijk als brandglas.

Petje of hoedje

Voldoende smeren betekent uiteraard niet dat je je kind onbeperkt aan de zon kunt blootstellen. Bij baby’s doe je er zelfs goed aan ze helemaal uit de zon te houden. Zet ze liever in de schaduw, met een zonnehoedje of petje op. Zorg ook dat je kind voldoende drinkt. Zoals gezegd zijn de zweetkliertjes nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor de warmte nog niet goed kan worden afgevoerd. Pas als een kind tussen de twee en drie jaar oud is, kan het zijn lichaamstemperatuur goed regelen.

Vanaf zes maanden kunnen kinderen wel in de zon, als de heetste uren (tussen tien en drie) vermeden worden en er goed wordt gesmeerd met zonnebrandmiddel. Verkijk je hierbij niet op de zonkracht in het vroege voorjaar, die is groter dan je denkt zodat je ook dan al moet smeren. Het is verstandig de crème tenminste een half uur vóór blootstelling aan de zon aan te brengen, zodat een optimale bescherming gewaarborgd is. Het spelen in water en zwemmen kan de werkzaamheid van de producten verminderen. Breng de crème daarom ieder uur en altijd na het zwemmen aan. Probeer je kind verder veel te laten drinken. Ze denken er zelf vaak niet aan als ze aan het spelen zijn, maar ook een kinderlichaam heeft in de zon extra vocht nodig.

Toch rood

Na een dagje in de zon, kun je je baby het beste insmeren met een lekker verkoelende after-sun. Mocht je baby onverhoopt last hebben van wat warmte-uitslag, koel dan met een natte washand. Heeft je kind ondanks alle goede zorgen toch een rode huid? Zet het kind eerst in een lauw badje, zodat de huid afkoelt. Dep de huid daarna zo zacht mogelijk droog, liefst met een hydrofiele luier, die is zachter dan een badstoffen handdoek. Smeer de huid daarna voorzichtig in met een aftersun crème voor kinderen en trek het daarna alleen een wijd katoenen shirt aan voordat je het onder de lakens legt. Stil de pijn van de verbranding eventueel met een kinderparacetamol.

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl