Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Peuterhumor

Woordgrapjes, rijmpjes of kiekeboe-spelletjes; peuters vinden het hilarisch! Lach vooral zelf hard mee. Het geeft je kind zelfvertrouwen en versterkt jullie band. Wanneer gebruikt je peuter humor en wat vind hij echt grappig?

Aandacht trekken met humor

Soms kan je peuter humor gebruiken om jouw aandacht te trekken. Hij gooit zijn beker expres op de grond of smeert zijn eten uit op tafel. Hij is duidelijk grenzen aan het uittesten. Doordat zijn ‘streken’ soms best grappig zijn, is je lach inhouden de grootste kunst.

Woordgrapjes & rijmen

Peuters vinden het heel grappig als zij iets weten wat jij niet weet, bijvoorbeeld als je sokken achter de bank zijn verstopt. Natuurlijk heb jij ze al lang zien liggen, maar hoe dichter jij bij de bank komt, hoe spannender het voor je kind wordt.

Als je peuter ongeveer drie jaar is, begint hij woordgrapjes of rijmen leuk te vinden. ‘De krokodil bijt in je bil’ vind je kind erg grappig. Maar ook combinaties van vieze woorden zijn, zoals poep in je broek, leveren een boel gegiechel op.

Wist je dat… kinderen zo’n 300 tot 400 keer op een dag lachen? Volwassenen lachen ‘maar’ 20 tot 30 keer per dag.

Jij als grappenmaker

Je peuter vindt het geweldig als jij de grapjas uithangt. Vooral visuele humor bezorgt een hoop lol. Een vergiet op je hoofd zetten of op zoek gaan naar je bril, terwijl die op je hoofd zit, zorgt geheid voor een lachbui. Kiekeboe-spelletjes en ‘Er komt een muisje aangelopen…’, doen het natuurlijk ook altijd goed. Bekijk hier 10 leerzame peuterspelletjes »

Grappen die je beter kunt laten

Het is belangrijk dat je als ouder grappen maakt op het niveau van je kind. Doe je dit niet, dan kan een grap verwarrend zijn of zelfs pijnlijk doordat je kind het letterlijk opvat. Ook het maken van grappen met vieze, grove woorden zijn niet aan te raden. Je peuter imiteert veel en voor je het weet hoor je hem dezelfde ‘foute’ grap maken. 

Reageer op artikel:
Peuterhumor
Sluiten