Redactie
Redactie Peuter 29 feb 2020

Peuterpuberteit? 7 gouden tips om deze periode als ouder ongeschonden door te komen

Je peuter is in de peuterpuberteit beland en jij zit met je handen in het haar. Waar is dat lieve engeltje gebleven? Lees hier gouden tips om deze fase ongeschonden door te komen.

Als je kind ongeveer twee jaar is, kan hij in de peuterpuberteit belanden. Rond deze leeftijd krijgt hij namelijk een eigen willetje en gaat grenzen verkennen. Ook wil hij graag op eigen benen staan en alles zelf doen. Het probleem is dat hij eigenlijk nog niet zoveel zelf kan. Dit werkt frustrerend en maakt hem soms zelfs angstig. Welkom in de peuterpuberteit!

Hoe deal je met de peuterpuberteit?

De driftbui van je peuter maakt het je soms erg lastig. Op openbare plekken word je ernstig in verlegenheid gebracht en thuis is het ongezellig. Hoe deal je er precies mee? Negeren? Consequent blijven? Toegeven? Of juist laten uitrazen? Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kind tot bedaren te brengen.

1. Negeren

Reageer niet op alles wat je peuter doet of zegt als hij in een vervelende bui is. Negeer soms de uitbarsting van je kind, als dat gaat. Zo laat je zien dat dit ‘drama’ geen effect op je heeft. En moet hij een andere manier verzinnen om je aandacht te krijgen.

2. Afleiden

Probeer het gedrag van je kind te veranderen door hem af te leiden met een speeltje. Of wijs naar iets leuks op televisie. Vooral bij kleine kinderen wil dit nog wel eens werken.

3. Ondervinden

Laat je kind zelf dingen ondervinden. Hij is tenslotte bezig om zelfstandig te worden. Wil hij absoluut niet zijn handschoenen aan terwijl het buiten koud is. Laat hem dan maar voelen hoe koud dat is. Zo leert hij zelf en kost het je een discussie minder voordat je weggaat.

4. Corrigeren

Naast de bovenstaande tips is het belangrijk dat je je kind wel corrigeert. Je kunt hem negeren als hij een woede-uitbarsting heeft, maar hij moet wel weten wat goed is en wat niet. Moedig hem daarom aan als hij iets goed doet, beloon hem. En leg het uit als hij iets verkeerd doet. Zo weet je peuter waar hij aan toe is.

5. Time-out

Ja, een time-out werkt echt. Laat hem tot bedaren komen op een stoeltje in de hoek van de kamer. Geef hem een time-out van een paar minuten en ga zelf door met je werkzaamheden. Op deze manier laat je weer zien dat dit soort gedrag geen invloed op je heeft.

6. Geen ’nee’

Geef ‘nee-zeggen’ geen kans. Op deze leeftijd doen ze dat graag en als ze eenmaal nee zeggen, blijft het ook nee. Dus geef hem een keuze. Wil je deze jas aan of die? Wil je dit boekje lezen of die andere? Zo voelt hij dat er naar hem geluisterd wordt en dit is weer goed voor zijn zelfvertrouwen. Let op: te veel keuzes is ook niet goed.

7. Duidelijk en consequent

Wees duidelijk en consequent naar je peuter toe. Het is niet de ene keer dat en de andere keer het ander. Zo zal hij altijd blijven proberen iets anders voor elkaar te krijgen bij je. Stel grenzen en houd vooral het hoofd koel!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Peuterpuberteit? 7 gouden tips om deze periode als ouder ongeschonden door te komen
Sluiten