Redactie
Redactie Peuter 9 nov 2021

Hallo peuterpuberteit: wat doe je als je peuter brutaal is?

Tijdens de peuterpuberteit komt je peuter, bijna kleuter, op zo’n punt in zijn leven dat hij brutaal wordt tegen je. Dat jij even niet weet of je nou moet lachen of iets ervan moet zeggen. Tot het vaker voorkomt en het echt niet grappig meer is. Wat doe je dan?

Welkom in de peuterpuberteit: als je dacht die al gehad te hebben, think again. Een nieuwe fase breekt aan, die waarin je peuter, bijna kleuter je doodleuk napraat en zegt dat je zelf maar naar bed moet gaan. Of dat ‘ie de iPad helemaal niet uit zet. Of dat ‘ie je opeens stomme mama noemt.

Elke peuter is wel eens brutaal

Niets om je zorgen om te maken dus en het is ook nog eens gemakkelijk te verklaren: peuters moeten hun emoties nog goed leren herkennen en uiten. Ze kunnen wel boos zijn, gefrustreerd en dus brutaal, maar weten nog niet precies wat het is. Het hoort bij deze leeftijd, bij de peuterpuberteit, en eigenlijk is het een goed teken. Je mini ontwikkelt zich namelijk tot een eigen persoontje met een eigen karakter. Belangrijk is dat jij hem hierin begeleidt en ondersteunt.

Kinderen hebben waar mogelijk een vast ritme nodig, want als ze moe of hongerig zijn of zich gaan vervelen, dan komt de brutale versie in ze naar boven. Geef je kind op tijd te eten, breng hem op vaste tijden naar bed, het liefst met een ritueeltje voor het slapengaan en zorg voor voldoende uitdaging binnens- en buitenshuis. Zo heeft je peuter niet eens tijd om brutaal te zijn tegen je!

Nee tegen nee

Kinderen horen vaak het woordje ‘nee’ en dat kan frustreren. Het zou jezelf ook frustreren als je de hele dag alleen maar ‘nee’ te horen krijgt als antwoord op alles wat je vraagt of doet. Wees daarom selectief in ‘nee’ zeggen. Zeg liever: ‘Dit mag je wel, maar dat niet’, dan heb je meteen een alternatief voorhanden en is je kind alsnog tevreden. Wees hier wel consequent in, want anders leert je kindje dat het zijn zin krijgt bij ongewenst gedrag.

Word niet boos, negeren is soms beter

Geef je peuter niet te veel aandacht als hij brutaal is tegen je, want dit kan juist ook het tegenovergestelde effect geven. Dat hij juist brutaal gaat doen, omdat hij dan (negatieve) aandacht krijgt. Probeer het dus liever te negeren, of leg uit dat wat hij zegt echt niet lief is, bijvoorbeeld in het gevalletje ‘stomme mama’. Vaak weten ze niet eens precies wat dat betekent namelijk.

Complimenteren werkt dan weer wel. Zegt je peuter dat je lief bent of dat het eten lekker is, geef hem dan een compliment hierover. Geeft jullie beide een goed gevoel!

Copy paste, dus: geef het goede voorbeeld

Je kids nemen heel veel over van wat jij doet en zegt, dus geef het goede voorbeeld. Zeg nooit over iemand dat hij of zij stom is waar je peuter bij is, want dat ziet je kindje dat vervolgens als iets normaals. Geef hem ook af en toe een compliment, vooral als hij iets doet wat je graag wilt stimuleren.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Opvoeden.nlMama Love

Reageer op artikel:
Hallo peuterpuberteit: wat doe je als je peuter brutaal is?
Sluiten