Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Peuter 2 aug 2020

Waarom peuters het te gek vinden om hun ouders te helpen

We gaan er vaak vanuit dat kleintjes druk met zichzelf in de weer zijn en dat je als ouder dan ook niet hoeft te verwachten dat ze je ergens mee helpen. Toch is dat niet helemaal waar. Volgens een hoogleraar psychologie vinden peuters het namelijk te gek om hun ouders te helpen met klusjes.

We vertellen hoe het zit!

Peuter

De hoogleraar, Felix Warneken, vroeg zich op een dag af hoe een peuter zou reageren als hij zijn sleutels liet vallen en moeite had om ze op te pakken. Zouden ze te hulp schieten? Of juist niets doen? Veel van zijn collega’s waren ervan overtuigd dat de peuter er lak aan zal hebben, maar niets blijkt minder waar…

Al vijftien jaar doet Warneken onderzoek naar peuters en hun helpende hand en uit ieder experiment blijkt weer dat de kleintjes het fantastisch vinden om te hulp te schieten. Het blijkt dat peuters veel slimmer en coöperatiever zijn dan we vaak denken. Tijdens de experimenten schoten de peuters namelijk in alle gevallen te hulp.

Waarom?

Dat peuters ons al op vroege leeftijd altijd zullen helpen, blijkt dus wel uit de onderzoeken van Warneken. Maar dan is nu de vraag: waarom doen ze dat? Volgens de hoogleraar heeft dat alles te maken met sociaal gedrag. Het zit nou eenmaal in de mens om anderen te helpen wanneer zij dat nodig hebben, ongeacht de leeftijd.

Peuters (en mensen) zijn dus excentriek gemotiveerd om te helpen en hoeven er dus niet eens iets voor terug te krijgen. Volgens Warneken moeten ouders er dan ook minder vanuit gaan dat hun kind te druk is met zichzelf. Volgens hem is het juist goed om je kind toe te staan jou te helpen, het maakt ze simpelweg blij.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Reageer op artikel:
Waarom peuters het te gek vinden om hun ouders te helpen
Sluiten