Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Peuter 20 nov 2020

Heb je een peuter die de hele dag in herhaling valt? Dit zijn drie verklaringen

‘Mama, zag je dat? Mama, zag je dat? Mama, zag je dat?’ En dit kan gerust nog 30 seconden doorgaan. Je hebt een peuter die de hele dag de woorden van zichzelf óf anderen herhaalt. Eerlijk, het werkt soms aardig op je zenuwen. Maar waarom doen onze kids dit eigenlijk?

Dít is waarom jouw peuter vaak in herhaling valt

Wij hebben drie verklaringen voor het vastlopende bandje van jouw peuter…

1. Ze leren door herhaling

Peuters vinden het heerlijk om zichzelf te horen kletsen. Ze zijn er apetrots op. Nou ja, dit is niet per se een kwaaltje dat bij het ‘peuter-zijn’ hoort. Er zijn genoeg mensen die het liefst de hele dag naar zichzelf zouden luisteren. Maar goed, dat even terzijde…

Mensen leren dingen door herhaling. Dat is gewoon een feit. Het maakt niet uit of het om het oplossen van een wiskundig probleem gaat of om het maken van een salto. Oefening baart kunst. Punt! En dit werkt met praten exact hetzelfde.

Dit is eigenlijk de belangrijkste reden waarom jouw peuter zichzelf con-ti-nu herhaalt. Peuters herhalen woorden om te oefenen met praten. Ze proberen de nieuwe informatie ondertussen ook nog eens op te slaan in hun geheugen. Dat kleine koppie is gewoon keihard aan het werk.

2. Het is een schreeuw om aandacht

Kinderen krijgen niets liever dan aandacht. En dan bedoelen we de volle 100%. Ze zijn klein, maar hebben het heel snel door als jij met een half oor zit te luisteren. Peuters nemen geen genoegen met een ‘mmm-hmmm‘ als antwoord op hun prangende vraag. Ze krijgen op deze manier het idee dat je niet écht luistert.

Wacht, we zetten het even in perspectief voor onszelf. Ben jij blij met een ‘mmm-hmmm‘ als je een dringende vraag voor je partner hebt? Nope.

Dus: wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je kind niet in herhaling blijft vallen? Maak oogcontact en geef een duidelijk antwoord. Laat merken dat je je kind hebt gehoord en dat je aandachtig luistert.

Klopt, dit is niet altijd even makkelijk… Je hebt soms genoeg dingen aan je hoofd, maar we kunnen in ieder geval ons best doen!

3. Ze proberen de wereld te begrijpen

De wereld kan een bizarre, indrukwekkende plek zijn. En al helemaal als je hier pas sinds een paar jaartjes rondbanjert. Het kan zelfs voor de ‘grote mensen’ soms nog spannend zijn.

Er gebeuren hier veel dingen die onze peuters nog niet helemaal begrijpen. Aan ons de liefdevolle taak om ze te helpen bij het oplossen van deze raadsels.

Lees ook:

Why Repeating Themselves Over and Over Actually Makes Kids Smarter

Reageer op artikel:
Heb je een peuter die de hele dag in herhaling valt? Dit zijn drie verklaringen
Sluiten