Redactie
Redactie Peuter 8 jun 2018

Peutervriendschap: hoe werkt dat?

Een vriendschap tussen twee peuters, kan dat? Ja hoor! Peuters weten al goed met wie ze om willen gaan. Van een vriendschap waarbij je geheimen vertelt en rekening met elkaar houdt, is natuurlijk nog geen sprake. Maar ook een peutervriendschap kan al heel innig zijn.

Vriendschap is goed voor je kind

Peuters hebben vanaf drie jaar al een voorkeur met wie ze het liefst om willen gaan. Vooral op de crèche is dit duidelijk; samen lopen, elkaar aanraken en constant bij elkaar in de buurt willen zijn. Op de crèche wordt dit vaak extra gestimuleerd door de leidsters, want vriendschap geeft zelfvertrouwen en is belangrijk voor  de sociale vaardigheden van je kind. Benieuwd vanaf wanneer je peuter zich sociaal gaat gedragen? Bekijk hier de sociale mijlpalen van je peuter »

Uit het oog, uit het hart?

Vriendschappen tussen jonge kinderen zijn vaak bikkelhard. Meestal geldt: uit het oog, uit het hart. Zien peuters elkaar na een vakantie weer op de crèche? Dan gaan ze vaak weer verder waar ze gebleven waren. Ziet je kind een ander kind met veel mooier speelgoed spelen? Dan kan zijn oude vriendje ook zo weer worden ‘ingeruild’ voor een nieuw vriendje. Maak je daarover vooral geen zorgen!

Vriendschappen stimuleren

Het is goed om het contact met andere kinderen te stimuleren. Vaak vinden ouders het ook erg leuk als hun kind een vriendje heeft. ‘Kijk, Thijs is er ook! Ga maar lekker met hem spelen’. Je kind op een positieve manier stimuleren is belangrijk, het maakt hem lekker zelfverzekerd. Lees hier tips voor positief stimuleren »

Zo stimuleer je vriendschappen:

  • Zorg dat je kind op vaste dagen naar de crèche gaat of opvang, zodat hij elke keer weer dezelfde kinderen ziet.
  • Gaat je kind niet naar de crèche, geef hem dan op voor de peuterspeelzaal.
  • Als je peuter veel met een ander kindje omgaat, kun je een speelafspraak bij elkaar thuis maken.
  • Ga regelmatig op bezoek bij vrienden met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. 

Speelt je peuter liever alleen? Maak je dan niet druk en push vooral niks. Je kind heeft dan gewoon nog geen behoefte om vriendjes te maken. Die tijd komt vanzelf!

Reageer op artikel:
Peutervriendschap: hoe werkt dat?
Sluiten