Redactie
Redactie Nieuws & Zo 7 jun 2018

Pijnbestrijding bij bevallen: “We slaan erin door”

Thuis bevallen betekent ook dat je zonder pijnbestrijding bevalt. Steeds meer moeders in spe moeten daar niet aan denken. Ziekenhuisbevallingen for the win, dus. Maar is dit wel een goede ontwikkeling?

Een neuroloog en gynaecoloog buigen zich over deze vraag.

'Vroeger hoorde pijn erbij'

Waar tien jaar geleden 23 procent van de vrouwen thuis beviel, is dat nu nog maar 13 procent. De NVOG, die gynaecologen vertegenwoordigt, weet dat pijnbestrijding hier een belangrijke reden voor is. Steeds meer zwangere vrouwen vragen ernaar, en dat valt volgens voorzitter Jan van Lith logisch te verklaren: “Dat komt onder andere omdat er in het begin van deze eeuw in Nederland relatief weinig pijnbestrijding werd gebruikt. Er is nu veel meer kennis en pijnbestrijding beschikbaar. Bovendien dacht men vroeger meer: pijn hoort erbij, klaar. En we geven er nu ook meer voorlichting over.” 

Horrorverhalen over bevallen 

Veel vrouwen zijn tegenwoordig niet in blijde, maar in angstige verwachting, vindt neurowetenschapper Ben van Cranenburgh. “Bij een bevalling heeft vooral de verwachting van de vrouw invloed op haar pijnbeleving.” Hij gelooft dat als je juist uitkijkt naar de komst van je kind, je een positievere instelling zult hebben tíjdens je bevalling. “Er worden zo veel horrorverhalen verspreid, vrouwen maken zich van tevoren enorm druk. Dat heeft veel invloed op de uiteindelijke pijnbeleving.”

Voorzichtiger zijn met pijnbestrijding 

Van Cranenburgh vindt dat we een beetje doorslaan in pijnbestrijding. “Pijn is rot, ja, maar het heeft ook een functie. Het geeft aan dat er iets mis is, het waarschuwt. Ook als er bijvoorbeeld iets misgaat tijdens de bevalling.” Ook kaart 'ie aan dat pijn stress veroorzaakt, die juist heel goed zou zijn bij bevallen. “Baringspijn zorgt er ook voor dat de vrouw haar aandacht bij haar lichaam heeft. En daarom zouden we voorzichtiger moeten zijn met pijnbestrijding.”

Ben jij bevallen met pijnbestrijding?

Bron: RTL Nieuws

Reageer op artikel:
Pijnbestrijding bij bevallen: “We slaan erin door”
Sluiten