Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Bevallen is pijnlijk en zeker geen pretje. Daarom kiezen steeds meer vrouwen voor pijnbestrijding in de vorm van een ruggenprik of bijvoorbeeld lachgas. Welke pijnbestrijding is er mogelijk? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

1) De ruggenprik

De ruggenprik is de pijnbestrijding waar veel vrouwen meteen aan denken als pijnbestrijding. Er zijn twee soorten pijnbestrijding met een ruggenprik: de epidurale pijnbestrijding en de spinale anesthesie (verdoving). De eerste wordt over het algemeen tijdens een ‘normale’ bevalling gegeven. De tweede wordt het meeste toegepast bij een keizersnede. Ieder vrouw komt in aanmerking voor een ruggenprik, dit gebeurt wel altijd in overleg met de gynaecoloog.

Hoe werkt een ruggenprik?

Voordat je een ruggenprik krijgt, wordt er via een infuus extra vocht toegediend. Zo zal je bloeddruk niet al teveel dalen. Je krijgt de prik terwijl je op je zij ligt of voorovergebogen zit. Hierbij moet je je rug zo bol mogelijk maken en zo stil mogelijk blijven zitten, zodat de ruimte tussen de ruggenwervels goed bereikbaar is. Na de plaatselijke verdoving, schuift de arts met een naald het katheter tussen de ruggenwervels in de epidurale ruimte en spuit de verdoving in. De prik duurt maar kort, bovendien voel je er door de verdoving praktisch niets van. Vaak wordt dit slangetje aangesloten op een klein pompje waardoor constant een kleine hoeveelheid verdovingsvloeistof loopt.

Nadelen ruggenprik

Nadelen van een ruggenprik zijn natuurlijk de bijwerkingen. Het meeste komt voor dat de bloeddruk sterk daalt, waardoor je kunt flauwvallen, moeilijke ademhalen en een vertraagde hartslag krijgt. Daarnaast kan een complicatie zijn dat er tijdens het prikken een gaatje in het ruggenvlies ontstaat. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen. Heel zeldzaam is abcesvorming, een ontsteking van de holte om het ruggenmerg, waardoor er een bloeding kan ontstaan. Lees meer over de ruggenprik »

Welke ziekenhuizen bieden pijnstilling? Wil je pijnbestrijding bij de bevalling? Dat kan helaas niet in elk ziekenhuis. Vergelijk hier wat welk ziekenhuis aanbiedt »

2) Pijnstilling door Pethidine

Pethidine is een medicijn dat in elk ziekenhuis op elk tijdstip gegeven kan worden. Dit middel wordt via een injectie in je bil of bovenbeen toegedient en heeft een sterk pijnstillend effect dat je ongeveer een kwartier na toediening zult merken. De ergste pijn wordt minder, zodat je je tussen de weeën door beter kunt ontspannen. Pethidine werkt twee tot vier uur en wordt alleen gegeven bij pijn tijdens de ontsluitingsfase. Soms wordt het gecombineerd met een slaapmiddel.

Nadelen van Pethidine

Van Pethidine kun jij slaperig worden, maar ook je baby doordat het medicijn via de placenta je baby bereikt. Soms wil je baby na de bevalling niet meteen aan de borst drinken.  Ook worden lichte misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid genoemd als bijwerkingen. Wanneer de injectie eenmaal gegeven is, mag je ook niet meer rondlopen, iets wat veel vrouwen tijdens de bevalling juist prettig vinden.

3) Inademen van lachgas

In steeds meer ziekenhuizen kun je ook een masker krijgen waardoor je 'lachgas' inademt. Het is een mengsel van vijftig procent zuurstof en vijftig procent stikstofoxide. je blijft bij volle bewustzijn, maar het mengsel onderdrukt je de pijn. De werking stopt een paar minuten nadat je het mengsel ingeademd hebt. Lachgas is dus makkelijk, werkt snel en vooral bedoeld voor vrouwen die echt geen ruggenprik willen.

Nadelen lachgas

Je kunt misselijk worden van lachgas.

Reageer op artikel:
Pijnbestrijding tijdens de bevalling
Sluiten