Redactie
Redactie Baby 24 jan 2019

Pindakaas eten om een pinda-allergie bij je kleintje te voorkomen

Jep, ook de allerkleinsten kunnen last krijgen van een allergie. Het risico dat je kindje allergisch wordt voor een bepaalde stof is in veel gevallen erfelijk bepaald, maar kan vaak voorkomen worden. De Pindapoli in het Reinier de Graaf ziekenhuis richt zich – als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland – op het voorkomen van een pinda-allergie bij baby’s.

Jaarlijks ontwikkelen ongeveer duizend baby’s in Nederland een pinda-allergie, waarvan maar liefst 80 procent voorkomen kan worden. Simpelweg door vroeg te beginnen met het eten van pinda(kaas)!

Pinda-allergie bij baby’s

De poli in het Reinier de Graaf ziekenhuis is opgezet om een pinda-allergie te voorkomen bij baby’s en kinderen met eczeem. Deze doelgroep heeft een extra grote kans om een voedselallergie te krijgen via hun kapotte huid. Als pindaresten uit de omgeving de beschadigde huid raken en in het lichaam terechtkomen, kan dit ervoor zorgen dat ze allergisch worden (en dit hoogstwaarschijnlijk hun hele leven blijven).

De Pindapoli

Op de Pindapoli werken allergologen, allergiediëtistes, doktersassistenten en kinderverpleegkundigen samen. Zij testen bij de kinderen (die tussen de 4 en 12 maanden oud zijn en een verhoogd risico op voedselallergie hebben) eerst of het veilig is om ze pindakaas te geven. Bij een ‘ja’ krijgen de kinderen dezelfde middag nog pindakaas te eten, onder begeleiding. Diëtisten begeleiden de ouders na het bezoek met de verdere opbouw van pindakaas in de voeding en houden het verloop in de gaten. De eendaagse behandeling op de poli is voor ouders dé kans om een pinda-allergie bij hun baby te voorkomen.

LEES OOK: Zo herken je koemelkallergie bij je baby (en dit doe je er aan)

Andere allergieën

Tot 2008 was de preventie van voedselallergieën vooral gericht op het vermijden van hoog-allergene voedingsmiddelen, maar inmiddels is deze gedachte volledig omgedraaid. Kippenei, pinda en noten zijn bijvoorbeeld behoorlijk hoog-allergeen en werden vroeger heel geleidelijk geïntroduceerd in het voedingsschema van een baby. Er werd gedacht dat juist dit preventief zou kunnen werken op het ontstaan van een allergie.

In tegenstelling tot wat vroeger vaak werd geadviseerd, wordt nu gezegd dat het belangrijk is om je kind al vroeg verwerkte pinda’s te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen door wat pindakaas te mengen met een fruit- of groentehapje.

Kinderarts Dirk Verhoeven is werkzaam op de Pindapoli en bevestigt dit advies: ‘We willen zoveel mogelijk ouders meegeven dat introductie van pinda in de bijvoeding niet uitgesteld moet worden. De kans op een allergie wordt bij kinderen die in aanmerking komen hierdoor juist groter. Tussen de 4-8 maanden pinda introduceren lijkt de beste timing.’

Verhoeven hoopt dat de JGZ voedingsrichtlijn uiteindelijk wordt aangepast. ‘Zo krijgen alle kinderen het eenduidige advies om vroeg pindakaas te gaan eten. Alleen op die manier kunnen we de pinda-allergiëen op grote schaal voorkomen.’

Hoe ontstaat een voedselallergie?

Een voedselallergie ontstaat meestal in het eerste levensjaar van je kindje, nadat hij het product in kwestie heeft gegeten. De eerste inname kan dus gepaard gaan met een allergische reactie. Vaak uit zo’n reactie zich in klachten als krampjes, spugen, diarree, huilen en huidproblemen zoals eczeem. Gezonde baby’s kunnen thuis worden geïntroduceerd met nieuwe producten, maar bij baby’s met ernstig eczeem komt iets meer kijken. Via een huidpriktest wordt beoordeeld of thuisintroductie voor hen veilig is. (Dit gebeurt op de Pindapoli dus voorafgaand aan de pindakaas-introductie.)

Reinier de Graaf is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland dat start met een Pindapoli. Inmiddels wordt de werkwijze steeds populairder en ook gebruikt door andere Nederlandse ziekenhuizen. Voor een behandeling op de poli heb je een verwijsbrief van de huisarts nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pindakaas eten om een pinda-allergie bij je kleintje te voorkomen
Sluiten