Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Zwanger 16 jun 2020

Playlist voor je bevalling: zo kies de de juiste muziek

Iedereen droomt van een fijne bevalling toch? Je ziet jezelf al liggen, helemaal zen. Muziek kan sommige vrouwen aan zo’n droombevalling helpen. Hoewel je het geen wondermiddel is biedt het soms net de juiste ondersteuning. Hoe je de juiste playlist samenstelt? Wij helpen je op weg.

Om muziek effectief te gebruiken tijdens de bevalling moet je nummers gebruiken die iets met jou doen. Als je de juiste muziek kiest kan dit ervoor zorgen dat je lichaam meer endorfine gaat aanmaken en dat er minder stress-hormonen worden geproduceerd.

Begin vroeg

Begin al vroeg in de zwangerschap met het luisteren naar diverse muziek voor de bevalling. Luister zoveel mogelijk verschillende genres en liedjes: van klassiek tot rock en van jazz tot techno. Luister verschillende nummers en ervaar wat dit met je doet. Raak je ontspannen van een nummer of krijg je er juist energie van. Voel het en noteer het voor jezelf. Na een tijdje krijg je zo meer inzicht in wat bepaalde muziek met je doet.

Ook bestaan er speciale playlists met ‘bevallingsmuziek’ die kun je bijvoorbeeld vinden op Spotify of Youtube. Meestal bestaan deze uit instrumentale nummers of natuurgeluiden. Neem deze muziek ook mee in je mini onderzoek. Misschien werkt deze ontspannende muziek perfect voor jou!

Niet één playlist

Je bevalling bestaat uit verschillende fases. Zorg er daarom voor dat je ook verschillende playlists hebt, zodat je de muziek tijdens de bevalling kunt aanpassen aan de fase. Maak er eentje met rustgevende muziek, eentje met vrolijke muziek en eentje met opzwepende muziek. Misschien vind je het fijn om mee te wiegen en bewegen op de muziek. Kies dan ook muziek met verschillende tempo’s en ritme’s uit.

Muziek voor je bevalling: inspiratie

Weet je nu niet waar je moet beginnen met het samenstellen van je eigen playlist? Luister dan eens naar de Birthing Playlist op Spotify als uitgangspunt van je zoektocht. Deze lijst met muziek voor jouw bevalling geeft je misschien de nodige inspiratie. Nummers die je op die lijst onder andere vindt zijn:

  • Pearl Jam “Just Breathe”
  • James Bay “Let It Go”
  • Regina Spektor “Don’t Leave Me”
  • Sigur Rós “Festival”
  • Death Cab for Cutie “Transatlanticism”
  • The Lumineers “Ho Hey”
  • Norah Jones “Sunrise”
  • Craft Spells “After the Moment”
  • Xavier Rudd “Follow the Sun”
  • Lucinda Williams “Fruits of My Labor”

Lees ook: 6 manieren om alvast te connecten met je baby tijdens de zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Playlist voor je bevalling: zo kies de de juiste muziek
Sluiten