Redactie
Redactie Zwanger 11 apr 2020

Poepen tijdens je bevalling? Daar is echt niets ongewoons aan!

Veel moeders zien er tegenop: poepen tijdens de bevalling, maar je bent echt niet de enige die dit overkomt. Sterker nog, het is juist heel normaal. Het betekent namelijk dat je goed bezig bent met het persen.

Wanneer de bevalling begint, kan het nog even duren voordat je mag persen. Als dat moment eenmaal daar is, probeer je met man en macht dat kleine wezentje uit je buik te duwen. Tijdens dit proces kan het gebeuren dat er waarschijnlijk ook een beetje ontlasting meekomt.

Schaamte

Ook al is onze eerste reactie schaamte, toch hoef je je er niet al te druk om te maken als dit gebeurt. Eigenlijk zou je zelfs blij moeten zijn, want het is een teken dat je de juiste spieren gebruikt tijdens het persen.

Gynaecoloog Annette Fineberg legt het uit in deze video. ‘Om de bevalling als moeder goed te kunnen doorstaan, is het belangrijk dat je je bekkenbodemspieren tijdens de bevalling goed gebruikt. Voor de verloskundige is het minstens zo belangrijk om te weten of dit goed gaat. Zo kan ze inschatten of je het kindje zelf veilig ter wereld kan brengen of dat ze hulp moet inschakelen.’

Poepen tijdens de bevalling

De spieren die je gebruikt tijdens de bevalling gebruik je ook wanneer je moet poepen. Dus probeer niet je ontlasting binnen te houden tijdens de bevalling. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kindje. Gebruik dus juist alle spieren rondom je bekken.

Sommige vrouwen schamen zich zelfs zo erg dat ze voor de bevalling een klysma nemen om te voorkomen dat er ontlasting meekomt. Dat lijkt een goede oplossing, maar dat is het niet. De verloskundige kan namelijk niet inschatten of het persen je goed lukt als er geen ontlasting is.

Belangrijk om te weten: die ontlasting tijdens de bevalling is geen grote hoeveelheid. Dr. Fineberg vertelt dat het echt gaat om kleine beetjes die meekomen en dat dit echt niet de hele bevalling door het geval is.

Een voordeel

Naast het persen, heeft poepen tijdens de bevalling nog een ander voordeel. Verschillende onderzoeken worden er nog naar gedaan, maar als je pasgeboren baby in aanraking komt met jouw ontlasting kan dit gezond zijn voor zijn of haar afweersysteem.

In jouw ontlasting zitten namelijk allerlei micro-organismen die een positieve invloed hebben. Jouw baby heeft bij de geboorte nog weinig antistoffen gemaakt en deze bacteriën geven een goede kickstart. ‘Baby’s zijn een blank canvas. Zodra ze op de wereld komen, worden ze blootgesteld met honderden bacteriën van buitenaf. Via de huid van de moeder en ook in de eerste borstvoeding zitten bacteriën’, legt professor Grace Aldrovandi van het UCLA Mattel Children’s Hospital uit.

Vergeet niet, de dokters aan jouw bed hebben dit echt wel vaker gezien. Dus je hoeft je niet te schamen voor een klein beetje poep tijdens je bevalling.

Meer lezen over de bevalling?

Reageer op artikel:
Poepen tijdens je bevalling? Daar is echt niets ongewoons aan!
Sluiten