Shit happens; zo kun je poepvlekken uit de vloer en kleding reinigen

Zindelijkheidstrainingen gaan met ups and downs. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en tja, shit happens. Hoe sneller je poepvlekken verwijdert, hoe groter de kans dat jouw tapijt, bank of beddengoed ‘heel’ blijft. De truc is dan ook om het ongelukje zo snel mogelijk op te ruimen. Maar hoe? Dat is vaak de grote vraag die Mama Enzo graag voor je beantwoordt.

Kleding en lakens

Kleding en lakens hebben een spoeling en een voorwas nodig voor je ze wast zoals je gewend bent. Spoel het getroffen kledingstuk of laken eerst goed af met koud water, zodat eventuele harde uitwerpselen er vanzelf afstromen. Stop het laken of de kleding vervolgens in een badje of de wastafel met lauwwarmwater en een scheut vlekverwijderaar en/of wasmiddel met enzymen (lees het etiket!).

Laat het ongeveer 2 uur weken, voor je het kledingstuk of het laken goed uitspoelt en uitknijpt. Zijn de poepvlekken erg hardnekkig? Dan kun je de kleding of het laken eerst nog even in heet water wassen met twee kopjes witte azijn. Was het vervolgens in de wasmachine – apart van ander wasgoed – zoals je gewend bent.

Vloeren

Harde vloeren, zoals laminaat of tegels, kosten niet zoveel werk. Dit is misschien een smerig praatje, maar het eerste wat je moet doen is ‘de harde poep’ zo snel mogelijk oppakken. Pak een plastic zakje, een stuk keukenrol of handschoenen om de drol(len) op te rapen en deponeer ‘m in het toilet. Gebruik vervolgens papieren doekjes om de ontlasting zoveel mogelijk van de vloer te vegen. Vervolgens kun je vochtige doekjes langs de vloer halen om de restjes te verwijderen.

Lysol en andere ontsmettingsmiddelen zijn perfect om de harde vloer te desinfecteren. Welk spul je dan ook koopt, het is altijd verstandig om de bijsluiter van tevoren goed door te nemen. Laat het spul goed intrekken en veeg het getroffen plekje opnieuw af met schoon water. Vervolgens kun je de natte plek goed drogen met een theedoek, maar je kunt het ook op de natuurlijke manier laten drogen.

Tapijt

Tapijten zijn misschien wel de gevaarlijkste plaats voor ongelukjes. Tapijten zijn namelijk niet makkelijk om te reinigen. Daarnaast is de kans groot dat de ontlasting zich diep in de stof vestigt. Pak een papieren doekje om de ‘harde stukken’ op te pakken en in het toilet te deponeren. Probeer het getroffen gebied zoveel mogelijk schoon te vegen met een schone papieren doek.

Meng vervolgens een kwart kopje koud water en 2 eetlepels wasmiddel dat enzymen bevat – enzymatische reinigingsmiddelen worden ook gebruikt voor dierlijke geuren en poepvlekken en zijn heel effectief -. Maak een doek vochtig met het mengsel en dep de vlek hierbij. Draai de doek om en dep opnieuw, tot het gebied schoon is. Je kunt vervolgens Isopropyl Alcohol of een verdunde witte azijn gebruiken om te plek te ontsmetten.

Ontdek meer handige schoonmaak tips:

Fatherly

Reageer op artikel:
Shit happens; zo kun je poepvlekken uit de vloer en kleding reinigen
Sluiten