Redactie
Redactie Carrière 8 jun 2018

Poets dat glazen plafond!

Jij wilt carrière maken, maar je knalt constant met je hoofd tegen het glazen plafond. Maar is dat glazen plafond er echt of beelden wij ons dat in? Schuiven wij lekker de schuld in de schoenen van de mannen?

Over het glazen plafond wordt veel gediscussieerd. Is het er nu wel of niet? De ene vrouw in een topfunctie zegt dat ze er totaal geen last van heeft. ‘Het is maar net hoe je jezelf opstelt.’ De ander zegt er wel degelijk last van te hebben. ‘Het is knokken en je moet jezelf dubbel bewijzen.’ Maar of dat plafond er nu wel of niet is, we laten ons niet tegenhouden!

Het glazen plafond?

Met het glazen plafond worden barrières bedoeld die ervoor zorgen dat vrouwen geen topfuncties krijgen binnen bedrijven. Zoals: ‘Vrouwen met kinderen kunnen geen topfuncties bekleden? Die zetten zich toch nooit voor de volle honderd procent in voor die functie?’

Maak de keuze

Het glazen plafond kun je alleen doorbreken als je er echt voor gaat. Denk niet ‘ja, ik kan wel mijn best doen, maar aan de top kom ik toch niet.’ Nee, doorbreek juist deze gedachte en denk positief. Neem een doel voor ogen en doe er alles aan om dit te realiseren. Natuurlijk horen daar ook keuzes bij. Daarbij hoef je echt je kinderwens niet opzij te zetten, maar zie het wel als een extra uitdaging!

Zeker moeilijk

Banen op een hoog niveau vereisen vaak een werkweek van veertig uur en meer. Het is zwaar en je moet veel van je werk houden, wil je dit er voor over hebben. Als je werk je passie is, zijn de keuzes die je maakt misschien logisch, maar niet makkelijker. Misschien kun je niet altijd bij ieder schooltoneelstuk zijn of de eerste stapjes van je uk op de voet volgen. Het voordeel is wel dat als je eenmaal aan de top staat je ook je eigen agenda voor een groot deel kan beheren. Zo’n zwemdiploma plan je dan gewoon in!

Samen met je partner

Het zijn natuurlijk niet alleen maar offers die je moet brengen. Als je carrière je passie is, dan haal je er voor jezelf veel positiefs uit. En je kids hebben weer heel erg veel aan een mama die lekker in haar vel zit. De beslissing dat jij voor je carrière gaat en dat glazen plafond gaat doorbreken is er één die je samen met je partner maakt. Het is namelijk wel erg makkelijk als hij een flexibele baan heeft en wat meer van de zorg van de kinderen op zich kan nemen. Het is belangrijk dat je partner achter je keuze staat en je hierin ondersteunt. Op deze manier sla jij zeker dat glazen plafond aan stukken!

Reageer op artikel:
Poets dat glazen plafond!
Sluiten