Redactie
Redactie De bevalling 6 jun 2018

Poliklinisch bevallen: hoe & wat

Soms is een thuisbevalling niet mogelijk. Dan is het vanzelfsprekend dat je in het ziekenhuis bevalt. Het kan ook zijn dat je juist bewust kiest voor een ziekenhuisbevalling. Maar hoe gaat dat in zijn werk? En hoe bereid je je voor?

Als je zonder medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, ‘huur’ je eigenlijk samen met je verloskundige een  kraamkamer in het ziekenhuis. Na de bevalling ga je zo snel mogelijk weer naar huis. Op basis van medische indicatie beval je als je bijvoorbeeld een tweeling krijgt of omdat er complicaties verwacht worden. 

Mama en Zo tip: Bevallen, hoe is het echt? Lees wat je allemaal kunt verwachten

Voorbereiding ziekenhuis bevalling

Bij een bevalling in het ziekenhuis kun je ingeschreven worden vanaf drie maanden zwangerschap. Toch moet je ook thuis voorbereidingen treffen. Zo zal vanaf de zevende maand je bed op klossen gezet moeten worden en het kraambed moet op 80 centimeter werkhoogte staan. Ook is het goed om het vluchtkoffertje dan in te pakken. Je hebt trouwens ook een kraampakket nodig bij een poliklinische bevalling. 

Wanneer bel je de verloskundige?

Een poliklinische bevalling begint thuis en je gaat tijdens de ontsluitingsfase naar het ziekenhuis. Je zit dan dus altijd met weeën in de auto. Het is moeilijk om in te schatten wanneer je de verloskundige belt. Bel haar in ieder geval even als je vliezen breken, je pijn hebt of bloedverlies ziet of de weeën starten. De verloskundige zal meestal eerst thuis komen kijken of er ontsluiting is. Zij besluit wanneer het nodig om naar het ziekenhuis te gaan. 

Mama en Zo tip: Lees wat een verloskundige precies doet tijdens en na de bevalling.  

Hoe gaat de bevalling zelf in het ziekenhuis? 

In het ziekenhuis huur je eigenlijk de bevallingsruimte. Tijdens de bevalling heeft je verloskundige dezelfde instrumenten en hulpmiddelen als bij een thuisbevalling. Wanneer er problemen zijn, zal de verloskundige een gynaecoloog of kinderarts raadplegen. Die is er misschien niet meteen, maar het voordeel is wel dat je niet meer vervoerd hoeft te worden. Als alles zonder problemen is gegaan, ga je samen met je baby zo snel mogelijk weer naar huis. 

Wat kost een poliklinische bevalling? 

In het ziekenhuis bevallen brengt meestal extra kosten met zich mee. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd voor de poliklinische bevalling. Hierover zijn landelijke afspraken gemaakt die je bij je verzekering kunt navragen. Informeer bij het ziekenhuis van je keuze ook naar de voorlichtingsavonden. Zo zie je vast in welke ruimte je bevalling zal zijn en hoe de sfeer is. 

Mama en Zo tip: Bevalt een thuisbevalling of poliklinische bevalling beter? Bekijk de voor- en nadelen op een rij.  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Poliklinisch bevallen: hoe & wat
Sluiten