Redactie
Redactie Opvoeden 6 jun 2018

Positief stimuleren

Opvoeden is niet de gemakkelijkste taak, maar wel erg belangrijk. Je wilt je kind zo veel mogelijk leren en voorbereiden op het ‘grote mensen’ leven. Belangrijk hierbij is dat je je kind positief stimuleert, zodat hij lekker zelfverzekerd wordt!

Opvoeden is veeleisend, vaak frustrerend en daarmee een echte uitdaging. Vooral de eerste levensjaren van je kind zijn belangrijk. Hier leg je de basis voor alle andere ontwikkelingen die je kind door gaat maken. Vooral de basis voor vertrouwen en het gevoel van veiligheid wordt hier gelegd. Het is daarom belangrijk dat je een omgeving creëert waar je kind zich rustig kan ontwikkelen. Positief stimuleren is hierbij erg belangrijk.

Erkenning en bevestiging

Je kind positief stimuleren klinkt logisch, maar vaak gebeurt het nog veel te weinig of op een verkeerde manier. Je schenkt snel meer aandacht aan iets dat je kind verkeerd doet, dan aan iets dat hij goed doet. Hierdoor raakt je kind niet gemotiveerd om nieuwe dingen te proberen. In een positieve omgeving krijgt je kind juist erkenning en bevestiging van zijn inspanningen. Geef je kind een knipoog, glimlach of steek je duim omhoog als hij iets goed doet. Zeg hem wat hij goed doet, zo blijft hij gestimuleerd dingen leren.

Gewenst gedrag aanmoedigen

Het is vooral belangrijk dat je kind weet dat je ten alle tijden van hem houdt. Hiermee creëer je een veilige omgeving waarin je kind zich kan ontwikkelen. Wees vooral ook duidelijk. Zeg wat je wilt en bedoelt, zodat je kind weet wat er van hem verwacht wordt.

Tips voor positief stimuleren:

  1. Reageer snel en vaak op het gedrag van je kind. Zowel als het fout gaat, maar ook als iets goed gaat.
  2. Toon je interesse in wat je kind doet. ‘O wat heb jij die blokken mooi opgestapeld!’
  3. Reageer enthousiast op dingen die je kind doet of zegt. ‘Dat heb je knap gedaan!’
  4. Help je kind. Als je merkt dat hij ergens moeite mee heeft, maar doe het niet meteen zelf voor. Laat hem zelf de oplossing ontdekken. ‘Probeer dat rode blokje eens in plaats van dat blauwe blokje.’
  5. Laat je belangstelling niet alleen uit lovende woorden blijken, maar ook uit een glimlach of een knuffel. Lichamelijke aanraking is erg belangrijk voor je kind.
  6. Reageer ook op kleine verbeteringen. Je kind zal niet altijd meteen alles goed doen. Het is een leerproces, dus reageer ook op de kleine dingetjes die je ziet.
  7. Beloningen zijn ook belangrijk. Je hoeft je kind echt niet te overladen met cadeaus of lekkers. Maar iets geven als hij iets goed doet, stimuleert je kind wel om zich verder te ontwikkelen. Een beloning kan bijvoorbeeld ook extra lang voorlezen zijn.

Met deze tips zal je kind zich op een heerlijke relaxte manier ontwikkelen en opgroeien tot een evenwichtig, zelfverzekerd persoon. Opvoedmissie voltooid!

Reageer op artikel:
Positief stimuleren
Sluiten