Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Postnatale depressie: alles wat je moet weten over PND

Eileen Engels is de auteur van het boek ‘Kraamtranen. Alles over postnatale depressies’. Ze schreef dit boek na 30 jaar ervaring als PND-specialiste. Eileen startte in 1980 met een gynaecoloog een praktijk voor vrouwen met een postnatale depressie. Ze geldt als deskundige op het gebied van postnatale depressies.

Naam: Eileen Engels
Mama van: Linda, Sander, Tammy en dit jaar voor de vijfde keer oma.
Beroep: Allround verpleegkundige en (opgeleid) postpartum-PMS deskundige.

Wat is het verschil tussen postnatale dip en depressie?

“Met een postnatale dip bedoelen we, dat vrouwen moeten wennen aan de nieuwe situatie thuis. Een baby er bij brengt drukte met zich mee en een heel ander levensritme. Vergeet ook de periode van ontzwangeren na de bevalling niet, dat ongeveer 9 maanden duurt. In de zwangerschap bouwt het lichaam enorm veel progesteron op net zoals het hormoon prolactine (melkvormend hormoon).

Na de bevalling zakt het progesteron naar niet te meten lage waarden. Na het stoppen van de borstvoeding zakt het prolactine gehalte ook. Dit alles is best veel voor je lichaam en er zijn vrouwen die daar verward van raken, dit is echter vaak van korte duur. Vitamine B complex is altijd aan te raden in deze periode.”

Lijkt een depressie op een burn-out?

“Een depressie is een stemmingsstoornis. Een negatieve stemming strekt zich uit op alle terreinen van je leven. Een depressie kan soms erfelijk zijn. Als je een depressie in ernstige mate hebt gaat deze gepaard met suïcidale gedachten (gedachten aan zelfdoding). Bij depressie kan antidepressiva helpen.

Een burn-out is een energiestoornis. Dit komt voor bij mensen die TE hard hebben gewerkt, of erg veel mee hebben gemaakt in korte tijd, vaak op het psychosociale vlak. Ze zijn letterlijk opgebrand. Een burn-out moet met rust en ontspanning genezen er zijn geen pillen voor. De kenmerken van een burn-out lijken sterk op die van een gewone depressie. Daarom is het van groot belang dat artsen de tijd nemen om een juiste diagnose te stellen zodat de patiënt de juiste behandeling krijgt.”

Heb je meer kans op een postnatale depressie als je al lichte psychische klachten hebt?

“Als je al lichte klachten hebt zoals psychische klachten, paniekaanvallen of claustrofobie, dan heb je net zoveel kans op een PND als ieder ander mens.”

Wat zijn de symptomen van een postnatale depressie?

“Veel verschillende klachten wijzen op een PND. Je hoeft niet al deze klachten te hebben, wil er sprake van zijn. Symptomen zijn:

 • depressiviteit
 • angst (die je niet kunt verklaren)
 • angst om alleen te zijn
 • angst om TV te kijken (nare beelden op jezelf betrekken)
 • angst om je kind iets aan te doen
 • gedachten aan zelfdoding
 • somberheid
 • rusteloosheid
 • onzekerheid
 • hyperventilatie
 • transpireren

De klachten kunnen in verschillende gradaties voorkomen en al dan niet met elkaar gecombineerd. Is de verwardheid in die mate dat de vrouw niet meer weet wat zij doet, als zij dingen ziet die er niet zijn, dan past dit in het beeld van de postnatale psychose, een ernstig ziektebeeld na de bevalling.” Bekijk hier de volledige lijst met symptomen.

Als je bang bent voor een postnatale depressie, krijg je hem dan juist?

“Nee, een postnatale depressie kan je niet opwekken door er bang voor te zijn. Je kunt het met allerlei ziektes vergelijken die je ook niet zomaar krijgt door er bang voor te zijn. Heb je géén postnatale depressie dan is er doorgaans geen behoefte om er over te lezen. Als je dit wel zou doen, krijg je er geen postnatale deppressie van. Als je een postnatale depressie hebt, is het goed om erover te lezen om in te zien dat je niet de enige bent en dat het zeker niet iets is om je voor te schamen.”

Reageer op artikel:
Postnatale depressie: alles wat je moet weten over PND
Sluiten