Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Prakje of potje?

In deze drukke tijden heeft vrijwel niemand meer moeite met een kant-en-klaar maaltijd. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de Nederlanders regelmatig een bakje in de magnetron zet. Dus waarom zou je je baby geen babyvoeding uit een potje geven? Aan de andere kant is het een trend om, áls we achter de potten en pannen duiken, steeds gezonder en uitgebreider te koken. En als levensgenieter wil je je kindje daar toch ook van mee laten proeven?

Eetgewoontes en smaak, goede en slechte, worden in de kindertijd gevormd. Het eerste half jaar heeft een baby die goed groeit genoeg aan borst- of flesvoeding. Vanaf zes maanden heeft hij bijvoeding nodig om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Pap en fruithapjes zijn heel wat anders dan het drinken van melk. Je kindje zal moeten wennen aan de smaak en structuur van vast voedsel. Zijn mondje en tong moeten heel andere spierbewegingen gaan maken.

Ook hier geldt, jong geleerd is oud gedaan. Leer je kindje zo vroeg mogelijk verschillende dingen te eten. Zo krijgt hij niet alleen alle voedingsstoffen binnen, maar leert hij ook zijn smaak ontwikkelen. Bovendien is het goed voor de mondmotoriek. Wanneer je kindje ongeveer één jaar is kan hij dan gewoon met de pot mee-eten.

Prakje

 • Smaak
  Voor de smaakontwikkeling van je kindje en het wennen aan een grovere structuur is zelfgemaakte babyvoeding beter. En als je zelf een prakje maakt kun je eindeloos uitproberen wat je baby lekker vindt!
 • Structuur
  Door de voeding zelf klaar te maken, kun je het steeds wat grover laten, zodat je kind een andere structuur leert eten. Een eigengemaakt en kleingesneden hapje stimuleert je kind, zeker als hij al tanden heeft, tot goed kauwen.
 • Prijs
  Voeding die je zelf klaarmaakt is meestal goedkoper dan potjesvoeding.
 • Gebruiksgemak
  Zelf babyvoeding maken hoeft niet veel werk te zijn! Het enige dat je nodig hebt is vers voedsel, een staafmixer en een ijsblokjeshouder om eventuele restjes in te vriezen.
 • Gezondheid
  Je kindje kan ook niet altijd met de pot mee-eten, want niet alle groenten zijn even geschikt voor kleine maagjes en darmpjes. Daarom kan ook het verteren van zelfgemaakte maaltijden niet altijd even soepel verlopen.

Potje

Potjesvoeding is misschien relatief duur, maar heeft toch de nodige voordelen, vooral hygiëne en gebruiksgemak.

 • Smaak
  Babyvoeding uit een potje heeft vaker een eenheidssmaak.
 • Structuur
  Potjesvoeding is wat meer vloeibaar dan zelfgemaakte babyvoeding. Het eten uit potjes is heel fijn gemaakt en daardoor is de inhoud goed verteerbaar, ook voor baby’s jonger dan zes maanden.
 • Prijs
  De kosten van een potje babyvoeding zijn over het algemeen hoger, dan van verse ingrediënten.
 • Gebruiksgemak
  Het schoonmaken, koken, zeven en fijnsnijden van babyvoeding kost hoe dan ook meer tijd dan het open maken en verwarmen van een potje babyvoeding. Eten uit een potje is handig als je met je baby op pad bent, als je weinig tijd hebt of als je zelf eens een keertje flink gekruid wil eten.
 • Gezondheid
  Potjesvoeding is een volwaardig alternatief voor een zelfbereide maaltijd. In Nederland is de kant-en-klare babyvoeding van zeer hoge kwaliteit. Artsen en diëtisten controleren streng of de hoeveelheid voedingsstoffen voldoet aan je baby's behoeften. Bij de bereiding van de voeding blijven bovendien bijna alle vitamines bewaard. De potjes moeten aan zeer strenge eisen voldoen wat betreft bijvoorbeeld conserveer- en bestrijdingsmiddelen. Via de warenwet is geregeld wat er wel en niet in de potjes mag zitten. De etiketten van de verpakkingen informeren precies over de samenstelling en de voedingswaarde van het product. Lees die etiketten dan ook goed! De meeste producten kun je zonder probleem aan je baby geven. Om babyvoeding te maken hoef je echt geen driesterrenchef te zijn. En als dat zo uitkomt, kies je gewoon voor kant-en-klare babyvoeding. Die levert ook de broodnodige vitamientjes en mineralen!

Om babyvoeding te maken hoef je echt geen driesterrenchef te zijn. En als dat zo uitkomt, kies je gewoon voor kant-en-klare babyvoeding. Die levert ook de broodnodige vitamientjes en mineralen!

Reageer op artikel:
Prakje of potje?
Sluiten