Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Zwanger 10 nov 2019

Pascal Rotteveel schreef dit hilarische boek over de 40 meest bijzondere zwangerschaps cravings

Je bent zwanger en opeens móet je echt tien zure matten met mayonaise eten. Veel zwangere vrouwen zullen zulke rare cravings herkennen. Pascal Rotteveel was zo gefascineerd door dit fenomeen dat hij besloot het ‘Pregnancy Cookbook’ te schrijven.

Pregnancy Cookbook: een verzameling van vreemde cravings

Het Pregnancy Cookbook bevat veertig unieke, grappige en soms wat weerzinwekkende recepten. Allemaal gebaseerd op échte cravings van zwangere vrouwen. Ieder recept is daarbij gekoppeld aan een bepaalde week van de zwangerschap. Wij stelden schrijver Pascal Rotteveel vijf vragen over dit bijzondere kookboek.

Hoe ben je op het idee gekomen voor het Pregnancy Cookbook?
“Mijn zus kreeg tijdens haar eerste zwangerschap ineens bovengemiddeld veel zin in kaas. Daardoor raakte ik gefascineerd in hoe een zwangerschap de smaakpapillen kan aantasten. Dat ging op een gegeven moment zo ver dat ik iedere zwangere vrouw meteen vroeg welke gekke dingen ze at. Soms waren hun antwoorden zo fantastisch dat ik deze besloot te bundelen in een kookboek.”

‘Op een gegeven moment ging het zo ver dat ik iedere zwangere vrouw meteen vroeg welke gekke dingen ze at.’

“Het idee was om de gerechten zo lekker te fotograferen dat je er in eerste instantie trek van krijgt. Totdat je beter kijkt en ziet dat het bijvoorbeeld een rolmops met karamel is. Om deze beelden zo te kunnen vastleggen had ik wel wat hulp nodig want food fotografie is echt een vak apart. Dankzij fotograaf Rene Mesman en foodstylist Claartje Lindhout is het perfect gelukt.”

Fotograaf: Rene Mesman // Foodstylist: Claartje Lindhout

Is het boek grappig of serieus bedoeld?
“Ik ben verre van een voeding- of zwangerschapsexpert dus het boek is zeker geen serieus dieet of kookboek. Het is vooral een luchtig boek waarin ik mijn enthousiasme en fascinatie voor dit onderwerp deel. Ik zie het meer als een grappig koffietafelboek. Of een uniek cadeautje voor een babyshower.”

Waar heb je de recepten vandaan gehaald?
“De recepten heb ik verzameld via vrienden en familie, maar ook internet heb ik afgestruind. Ik had zo uiteindelijk een flinke collectie aan vreemde recepten. Daaruit heb ik vervolgens een selectie gemaakt van de visueel meest interessante gerechten.”

Heb je zelf alle recepten geprobeerd?
“In de stress van alle beelden maken heb ik lang niet alles kunnen proberen, wat soms stiekem ook een opluchting was. Maar een flink aantal heb ik wel gegeten. Van augurksap (dat spul wat in de pot zit, niet sap gemaakt van augurken) tot schoolbord krijt, gehaktballen en mosterd brownies.”

Fotograaf: Rene Mesman // Foodstylist: Claartje Lindhout

Welke recepten springen er voor jou uit?
“De lekkerste vind ik de Bananaroni, maar alleen als de banaan overheerste op de peperoni, en de caramel bloemkool. Het grappigste vond ik de garnalen pindakaas. Vooral omdat deze afhankelijk van de bereiding zowel heel culinair als heel smerig kan zijn.”

‘Van de mosterd brownie en het augurkensap ging ik bijna over mijn nek, die waren echt niet te hachelen.’

“Van de mosterd brownie en het augurkensap ging ik bijna over mijn nek, die waren echt niet te hachelen. Toch moet ik toegeven dat veel van de recepten vaak lekkerder waren dan ik had gedacht, dus misschien is onze zwangere medemens zo gek nog niet.”

Ben je nieuwsgierig geworden naar The Pregnancy Cookbook van Pascal Rotteveel? Je shopt hem hier.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Pascal Rotteveel schreef dit hilarische boek over de 40 meest bijzondere zwangerschaps cravings
Sluiten