Redactie
Redactie Kinderen 6 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Premature baby: wat is de overlevingskans?

Je moet er natuurlijk niet aan denken dat je baby veel te vroeg wordt geboren. Maar wat zijn de overlevingskansen van je premature baby als dit wel gebeurt? Wij zetten het op een rij.

Als een kind tussen de zevenendertig en tweeënveertig weken geboren wordt, heet dit ‘op tijd’. Maar als je baby geboren wordt voordat je zevenendertig weken zwanger bent, praten we over een vroeggeboorte of premature geboorte. Ongeveer acht procent van de zwangerschappen loopt uit op een vroeggeboorte.

Wat is de overlevingskans van een premature baby?

Hoe langer je baby in de buik zit, hoe groter de overlevingskans is. Vanaf vierentwintig weken is een premature baby levensvatbaar. Om de overlevingskans zo groot mogelijk te maken, trekken artsen, verplegers en ouders alles uit de kast. Dat begint met het reguleren van temperatuur, vochtigheid, zuurstof en koolzuurgehalte in de couveuse en kan gaan tot muziektherapie.

Geboren met: 27 weken of minder

Vanaf dat je baby vierentwintig of vijfentwintig weken oud is, heeft hij een kans om te overleven. Wordt je baby met zesentwintig weken geboren, dan heeft hij tachtig procent kans op overleven. Met zeventwintig weken is dit percentage negentig procent.

Baby’s van deze leeftijd hebben een extreem laag geboortegewicht en hebben zuurstofbehandelingen en mechanische beademing nodig om te ademen. Je baby kan op deze leeftijd eigenlijk nog weinig en ligt in een couveuse. Hij kan niet zelfstandig ademen, eten, huilen, bewegen weinig en slaapt het grootste deel van de dag. Ook loopt hij hoge kans op medische problemen en eindigt helaas ruim vijfentwintig procent met handicaps en vijftig procent met leer- en gedragsproblemen.

Ook ziet je baby er anders uit:

  • Een gerimpelde, rood-paarse huid waar je de bloedvaten goed doorheen kunt zien.
  • Zachte donshaartjes over zijn lichaam om het te beschermen.
  • Een dun en klein postuur.
  • Gesloten ogen, zonder wimpers

Geboren met: 28-31 weken

Je baby heeft nu een overlevingskans van ongeveer zesennegentig procent. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar helaas kan er alsnog iets misgaan. Vaak heeft je baby op deze leeftijd namelijk nog zuurstofbehandelingen en hulp bij het ademen nodig. Ook is het risico op medische complicaties (zoals infecties en bloedarmoede) groot en baby’s met een laag geboortegewicht maken meer kans op handicaps.

Wat kan je baby al:

  • Sommige baby’s kunnen al borst- of flesvoeding via hun neus of mond in de maag krijgen, maar anderen krijgen hun voeding via een infuus.
  • Je baby kan al je vinger grijpen.
  • Je baby kan zijn ogen open doen en voor korte periodes wakker blijven.
  • Sommige baby’s kunnen op deze leeftijd huilen.

Geboren met 32-33 weken

De overlevingskans van je baby is inmiddels opgelopen naar achtennegentig procent. De meeste baby’s van deze leeftijd wegen tussen de één en twee kilo en zien er dunner uit dan baby’s die later zijn geboren. Je baby heeft minder kans op handicaps dan een vroegere geboren baby, maar loopt nog wel risico op een leer- en gedragsproblemen.

Wat kan je baby al:

  • Sommige baby’s kunnen zelfstandig ademen, anderen hebben extra zuurstof nodig bij het ademen.
  • Sommige baby’s kunnen borst- of flesvoeding krijgen.

Geboren met: 34-36 weken

Op deze leeftijd is de overlevingskans van je baby bijna hetzelfde als die van een volgroeide baby, al ziet hij er misschien nog wat dunner uit. De meeste baby’s hebben geen extra behandeling meer nodig. Wel heeft je baby nog een risico op lichte medische problemen, maar gelukkig herstelt hij hier ook sneller van. Zijn hersenen zijn twee derde van de grootte die voldragen baby’s hebben. Hierdoor loopt hij helaas meer kans op leer- en gedragsproblemen.

Alle zwangeren aspirine laten slikken voorkomt veel vroeggeboortes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme