Redactie
Redactie Do's & don'ts 6 jun 2018

Prenataal contact met je baby

In het begin van je zwangerschap merk je vooral de veranderingen en de ongemakken met betrekking tot je eigen lichaam op. Van de baby merk je nog niets. Toch kun je al zeer snel contact maken met je baby. Bijvoorbeeld door je buik zachtjes te masseren en er tegen te praten. Een ongeboren baby is zich van veel meer bewust dan wij soms denken.

Vanaf de 21-ste week van de zwangerschap kan jouw wurmpje bijvoorbeeld al horen! Het gehoor ontwikkelt zich tegelijk met het gezichtsvermogen. Je baby ligt vanaf dan te luisteren naar jouw hartslag, je stem, het gerommel en gepiep van de spijsvertering horen en hij kan zelfs het bloed door de placenta horen stromen.

Praat tegen je buik

Normale geluiden vindt jouw baby heerlijk. Hij luistert zelfs zo goed naar de geluiden in de buik dat het jouw stem én die van je partner direct na de geboorte al zal herkennen! Praat dus lekker ongegeneerd tegen je buik. Of zet wat mooie klassieke muziek voor je baby op. Je baby houdt van mooie opgebouwde symfonieën. Na de bevalling zal je baby rustig worden van dezelfde klassieke symfonieën die het hoorde tijdens het verblijf in jouw buik.

Jouw gedachten, mijn emoties

Net als jouw lichaam verandert ook het lichaampje van je ongeboren kindje snel. Het energie-evenwicht van jouw kind staat daardoor ook voortdurend onder druk. Reiki heeft hier een positieve invloed op. Jouw baby neemt niet alleen via de navelstreng lichamelijk aan jouw leven deel, maar ook door middel van gedachten. Reiki helpt jouw kindje de bijbehorende emoties te verwerken. Hierdoor wordt de band tussen jou en je kind al hecht nog voordat je kleintje geboren is.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is ook contact maken met je baby. Je kunt er al mee beginnen als je twaalf weken zwanger bent. Al kun je je kindje nog niet zien zonder het gebruik van een echo-apparaat, kun je het zeker wel voelen! Tijdens de lessen leer je je zo bewust worden van je lichaam, dat het contact met je ongeboren kindje nu al steeds sterker wordt.

De leer van het aanraken

Haptonomie is de leer van het aanraken. Je leert je gevoelens in lichaamstaal uitdrukken. De cursus is gebaseerd op het contact maken met je kind voor de geboorte. Je leert hoe je partner en jij met de baby in de buik kunnen spelen. Als jij of je partner bijvoorbeeld zachtjes met de handen over de buik wrijft, zal je baby reageren door zachtjes te bewegen. Je leert tijdens een cursus haptonomie geen specifieke bevallingsoefeningen, maar wel hoe je samen kunt ontspannen om je baby te begeleiden tijdens de geboorte.

Lekker wiegen

Vanaf de 22ste week van je zwangerschap is het nog makkelijker contact te maken met je baby. Het kan nog alle kanten opdraaien in de buik en dat voel je ook steeds beter. Leg je warme handen op je buik en pak als het ware de ‘ballon’ in je buik een beetje op. Beweeg je buik voorzichtig heen en weer. Je zult zien dat je baby inspeelt op deze beweging. Hij zwemt naar je hand toe als je even stopt met wiegen. Dan voel je bijvoorbeeld ineens de billetjes in je handen gedrukt worden. Het duurt even voordat je dit kunstje onder de knie hebt, maar het is de moeite waard! Een extra voordeel is dat harde buiken ook weer zacht worden door even zachtjes heen en weer te wiegen. Natuurlijk kan je partner dit ook doen.

Reageer op artikel:
Prenataal contact met je baby
Sluiten