Pretecho

Wat is er leuker dan even in je buik kijken tijdens je zwangerschap? Met een pretecho kan dat! Deze echo maak je ‘voor de lol’ zodat je meer van je kind kan zien. 

Een pretecho laat je maken zonder een medische aanleiding. De echo is puur bedoeld voor de fun om al een beetje meer van je baby te zien. En dat kan op ieder moment van je zwangerschap. Wil je je baby helemaal in beeld? Laat dan een echo maken voor week 26 van je zwangerschap, daarna wordt het moeilijker om hem helemaal op beeld te krijgen, omdat hij steeds groter wordt. 

Tip: Tijdens je zwangerschap krijg je veel onderzoeken. Bekijk hier een handig overzicht!

Wat krijg je te zien?

Bij de pretecho wordt je kind zo duidelijk mogelijk in beeld gebracht, zodat het een herkenbare opname wordt. Er wordt dus niet naar afwijkingen gezocht bij je baby. De ligging is bepalend voor wat in beeld gebracht kan worden. Zo kunnen beide armpjes, handjes, beentjes en voetjes gezien worden. Ook kun je zien hoe je baby in je buik ligt en wie weet een uitdrukking van zijn gezichtje. De hartactie wordt geregistreerd. 

Wanneer de mooiste beelden?

In alle rust wordt een echo gemaakt van ongeveer twintig minuten. Ben je minder dan dertien weken zwanger? Zorgen dat je een gevulde blaas hebt, zodat je baby beter te zien is. Het is niet te zeggen wanneer je de mooiste beelden krijgt. Dit is afhankelijk van de ligging en beweeglijkheid van je baby tijdens de echo. Ook de hoeveelheid vruchtwater is  een belangrijke factor. Je kunt de hele zwangerschap een 3/4D echo laten maken.

Wat je kunt verwachten?

  • 6 tot 11 weken: de grootte van de vrucht en het kloppende hartje is te zien.
  • 12 tot 26 weken: je baby is nog in zijn geheel te zien op een beeld. 
  • Na 26 weken: je kunt meer details zien, maar het wordt moeilijker om je baby helemaal in beeld te krijgen. 

Tip: Relaxen is belangrijk tijdens je zwangerschap! Lees hier onze 6 ontspantips.

Voor een herkenbare 3-D/4D foto is het belangrijk dat: 

  • Je kind in de juiste positie ligt
  • Je baby rustig blijft liggen, dus niet al te beweeglijk is
  • Er vruchtwater rond je baby aanwezig is
Reageer op artikel:
Pretecho
Sluiten