Extra progesteron om de kans op een zwangerschap te vergroten: zo werkt het

Als je zwanger wil worden, is het van belang dat jouw hormonen goed in balans zijn. Deze zorgen namelijk voor een eisprong, de opbouw van baarmoederslijmvlies, en de start van een eventuele menstruatie. Soms hebben vrouwen een tekort aan het hormoon progesteron. Dit kan de kans op een zwangerschap verkleinen.

Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van progesteron in het lichaam. Om de kansen op een zwangerschap te vergroten, wordt er soms progesteron in tabletvorm voorgeschreven. In dit artikel lees je meer over het hormoon progesteron en de mogelijke voordelen van kunstmatige toediening ervan.

Wat is progesteron?

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, officieel genaamd progasteen. Het hormoon speelt vooral een belangrijke rol in de tweede helft van je cyclus. Nadat je lichaam onder invloed van hormonen Oestrogeen, FSH en LH een eisprong hebben geproduceerd, maakt het gele lichaam in je eierstokken daarna progesteron aan. Onder invloed van dit hormoon wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies nog dikker, zodat de eventueel bevruchte eicel beter in kan nestelen. Ook zorgt de aanwezigheid van progesteron ervoor dat je (nog) niet ongesteld wordt.

Als er geen bevruchting plaatsvindt, neemt de aanmaak van het hormoon uit het gele lichaam weer af, waardoor het opgebouwde baarmoederslijmvlies wordt afgebroken. Dan wordt je ongesteld. Als je wél zwanger blijkt te zijn, blijft het gele lichaam in stand, waardoor je menstruatie uitblijft. Tussen ongeveer de 10e en 14e week van je zwangerschap neemt de placenta de productie van progesteron over van het gele lichaam.

Een tekort aan progesteron

Op papier duurt een cyclus van een vrouw 28 dagen, ofwel 4 weken. Na ongeveer 14 dagen treedt er een eisprong op. Na weer 2 weken, volgt de menstruatie, of kan je een zwangerschapstest doen. De duur van een cyclus kan echter veel verschillen tussen vrouwen. Zo ook de luteale fase. Dit is de tweede fase van je cyclus, na de eisprong. Normaal gesproken duurt deze 14 dagen, maar het komt soms voor dat deze (veel) korter is. Sommige vrouwen worden bijvoorbeeld al na 5 of 6 dagen na de eisprong ongesteld. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met een tekort aan progesteron. Het gele lichaam maakt te weinig van dit hormoon aan, waardoor het baarmoederslijmvlies te vroeg wordt afgebroken.

In sommige gevallen kan dit als gevolg hebben dat de bevruchte eicel niet genoeg tijd heeft om zich goed in te nestelen in het baarmoederslijmvlies. Dit gebeurt meestal tussen de 5 en 12 dagen na de eisprong. Als je op regelmatige basis al binnen 10 dagen na de eisprong menstrueert, kan dit daarom de kans op een zwangerschap verkleinen.

De kans op een zwangerschap vergroten

Artsen verschillen van mening over wanneer een luteale fase te kort is voor het ontstaan van een zwangerschap. Sommige artsen hanteren 11 dagen als ondergrens, anderen 8 of 9. Een korte luteale fase kan af en toe gewoon ontstaan. Pas als je het vermoeden hebt dat het een structureel probleem is, is het verstandig om dit eens met je behandelend arts te overleggen.

Door middel van tabletten en vaginale capsules kan je kunstmatig progesteron aan je eigen geproduceerde hoeveelheid toevoegen. Tijdens IVF en ICSI trajecten wordt er bijna altijd gewerkt met tabletten of capsules, omdat de hormooncyclus in deze gevallen bijna altijd helemaal is overgenomen door kunstmatige toediening van hormonen. Maar ook als je op een natuurlijke manier zwanger probeert te worden, kan extra toediening helpen.
Toch zijn de meningen van artsen verdeeld over de effectiviteit van het gebruik van progesteron. Tot op heden is er in wetenschappelijk onderzoek nog niet aangetoond dat de toediening echt leidt tot meer zwangerschappen. Wel is aangetoond dat door het gebruik van tabletten of capsules, de menstruatie langer uitblijft.

Lees ook: Zwanger worden? Dit is waarom de tweede helft van je zwangerschap zo belangrijk is

Voordelen van kunstmatige toediening:

  • De menstruatie blijft vaak langer uit
  • Het baarmoederslijmvlies wordt beter opgebouwd
  • Het voorkomt samentrekking van baarmoederspieren, die innesteling moeilijker maken
  • Progesteron beïnvloedt het immuunsysteem, waardoor de embryo minder snel afgestoten wordt
  • De kans op een vroegtijdige miskraam, veroorzaakt door een tekort aan progesteron, kan er mogelijk mee voorkomen worden
  • De slijmprop vormt zich beter, waardoor de embryo beter beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf

Gebruik van tabletten of capsules

Als je capsules of tabletten voorgeschreven hebt gekregen, begin je daar doorgaans mee op het moment dat je zeker weet dat je een eisprong hebt gehad. Tabletten slik je 1 of meerdere keren per dag, vaginale capsules breng je vaak 1 tot 3 keer per dag in. De kans is groot dat je menstruatie door deze toediening langer uitblijft. Vaak komt deze pas op gang als je een paar dagen met de tabletten bent gestopt. Het is daarom heel erg belangrijk dat je na 14 dagen na de eisprong een zwangerschapstest doet. Is deze negatief? Dan kan je stoppen met de pillen.

Lees ook: Uit onderzoek blijkt: progesteron kan meerdere miskramen achter elkaar voorkomen

Zwanger!

Ben je wel zwanger? Dan is het belangrijk dat je nog een paar weken doorgaat met toediening van extra progesteron. Plotseling stoppen kan een bloeding en mogelijk daardoor ook een miskraam op gang brengen. Overleg met je arts wanneer je veilig kan stoppen met de toediening. Vanaf ongeveer 7 weken begint het lichaam een placenta te produceren. Deze zal uiteindelijk zelf progesteron aan gaan maken. Het is sowieso verstandig om het hormoon toe te blijven dienen tot tenminste 7 weken. Sommige artsen raden echter aan om er tot 10 weken mee door te gaan. Ook kan je er, na overleg, voor kiezen om de tabletten langzaam af te bouwen.

Let op: Over de effectiviteit van het gebruik van extra progesteron verschillen veel artsen van mening. Het is daarom belangrijk dat je altijd de voors en tegens overlegd met je behandelend arts.

Lees ook: Innestelingsbloeding of menstruatie? Dit zijn de verschillen!

Bron: Freya.nl

Reageer op artikel:
Extra progesteron om de kans op een zwangerschap te vergroten: zo werkt het
Sluiten