Geen reden tot paniek om stofje propylgallaat in Vitamine D-druppels!

De Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen (NVK) heeft afgeraden kinderen onder een jaar oud vitamine D-druppels te geven waar het stofje propylgallaat in zit. Máár er is geen reden tot paniek.

Onduidelijkheid vitamine D-druppels

De veiligheid van vitamine D-druppels met het stofje propylgallaat is afgelopen weekend in opspraak gekomen. Het RTL-nieuws berichtte dat kinderartsen ouders afraden deze druppels te geven, omdat er nog niet bekend is of dit stofje veilig is voor kinderen jonger dan een jaar oud. Maar de kinderartsen geven ook aan dat er geen enkele reden is voor paniek. Wij zetten hier het een en ander voor je op een rij.

Eerder schreven we al een artikel over waarom het belangrijk is vitamine D aan je kleintje te geven.

Wat is propylgallaat

Propylgallaat is een antioxidant dat valt onder de E-nummers (E310) en wordt gebruikt om bederving van voedingswaren te voorkomen. De EFSA (European Food Safety Authority) heeft de stof getest en heeft aangegeven dat het veilig is voor kinderen ouder dan een jaar. Maar er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de effecten op baby’s tot een jaar oud, waardoor het voor deze groep nu (nog) wordt afgeraden.

Het risico

De kans dat de vitamine D-druppels met het stofje ook echt kwaad kunnen is zeer klein. De aanvaardbare dagelijkse inname ligt op 0,5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. Wat een kindje binnenkrijgt met een dagelijkse dosis druppels, is 0,00012 gram. Voor een kindje van vijf kilo, is dit dus minder dan 5% van het maximum per dag.

Daarnaast geeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aan dat ze op dit moment niet de specifieke druppels terugroepen, omdat er binnen de EU nog wordt gediscussieerd of dit stofje voor alle leeftijden moet worden toegestaan.

Waar zit het in?

Op dit moment gaat de discussie over de twee supplementen van Davitamon; vitamine D Aquosum en vitamine D Aquosum suikervrij. Vitamine D-druppels op basis van olie, bevatten geen propylgallaat.

Naast deze druppels kom je het ook tegen in voedingsmiddelen als margarine, slaolie, kauwgum of marsepein. Maar daarbij is het dus belangrijk om te weten dat dit allemaal veilig is getest voor iedereen ouder dan een jaar oud.

Het advies

Het advies vanuit de kinderartsen is om even goed het etiket van de druppels te lezen en liever niet te kiezen voor de druppels waar propylgallaat (E310) in zit. Maar heb je dit eerder wel gedaan, dan is er geen reden om je zorgen te maken.

Ons zusje Famme schreef eerder ook over de waarschuwing dat multivitaminen voor kinderen niet altijd goed zijn aangepast op hun dagelijkse behoefte.

Lees ook:
Voedingsschema: dit heeft je baby nodig van maand tot maand
De belangrijkste vitamines voor, tijdens en na je zwangerschap
7 simpele manieren om de weerstand van je kind te verhogen

Reageer op artikel:
Geen reden tot paniek om stofje propylgallaat in Vitamine D-druppels!
Sluiten