Redactie
Redactie Gezondheid 12 jul 2018

Pseudokroep bij je kind: wat nu?

Wordt je kind benauwd wakker met een blafhoest? Dan is de kans groot dat hij of zij last heeft van pseudokroep, een virusontsteking van de bovenste luchtwegen.

Schrik niet, pseudokroep is in de meeste gevallen een onschuldige aandoening. De klachten komen vooral voor bij kinderen van zes maanden tot vijf jaar en gaan vanzelf weer over.

Wat is pseudokroep?
Pseudokroep is een virus-ontsteking van de bovenste luchtwegen. Door de aandoening zwelt de binnenkant van het strottenhoofd op, bij de stembanden. Hierdoor heeft je kind een zware blafhoest en kan hij benauwd worden.

Verschijnselen
Een eerste aanval van pseudokroep kan even schrikken zijn, maar verloopt vrijwel altijd op dezelfde manier. Je kind is niet ziek, hoogstens verkouden, en wordt ‘s avonds of ’s nachts benauwd en huilend wakker. Hij heeft een harde blafhoest en is soms een beetje hees; als hij inademt hoor je een gierend geluid. Er is meestal geen sprake van koorts: de temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.  

Hoe ontstaat pseudokroep?
Pseudokroep wordt veroorzaakt door een virus. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Hierdoor wordt je kind hees, krijgt hij moeite met ademhalen en moet hij hoesten. De angst en het huilen maken het ademhalen nog moeilijker.

Wat te doen?
Het is belangrijk om zelf rustig te blijven tijdens een pseudokroepaanval. Als je zelf in paniek raakt wordt je kind alleen maar angstiger, waardoor de benauwdheid kan toenemen. Probeer je kind gerust te stellen of af te leiden, met bijvoorbeeld een lievelingsknuffel, een boek of een speelgoedje.
Helpt dit niet? Dan kan warme, vochtige lucht soms uitkomst bieden om de hoestprikkel te verminderen. Ga samen met je kind 10 tot 20 minuten naast de warme, stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht, of ga samen in bad. De werking van stoom op pseudokroep is niet wetenschappelijk aangetoond, maar op deze manier samen zijn kan je kind al veel rust geven. Ook een drankje dat de keel verzacht kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan warme thee met honing of suiker. (Let op: geef geen honing aan kinderen jonger dan één jaar.)

Hoe nu verder?
Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf over. Binnen een paar uur zijn de verschijnselen verdwenen en kan je kind weer rustig slapen. Zo’n aanval kan één keer voorkomen, maar ook een aantal avonden achter elkaar. Ook grotere tussenpozen zijn mogelijk.

Medicijnen zijn bij pseudokroep meestal niet nodig. Alleen in een heel ernstig benauwd geval wordt soms een corticosteroïd voorgeschreven. Dit remt de ontsteking, waardoor de zwelling bij het strottenhoofd vermindert.

Huisarts
Neem contact op met de huisarts de benauwdheid niet vermindert, als uw kind suf wordt of als uw kind erg onrustig is.

Bron: Thuisarts

Reageer op artikel:
Pseudokroep bij je kind: wat nu?
Sluiten